Ellentétlenség (egy érdekes idézet)


Nemrég olvastam az alábbi gondolatokat egy könyvben, és nagyon megragadott, annyira hogy meg is szeretném osztani Veletek, talán más is talál benne számára kedveset, tanulságosat.

“A kétértelműség látszólagos. A megértés minden látszólagos kétértelműséget felold. Az igazság egyáltalán nem vitatható.

Az ellentétek nem léteznek a Valóságban. Mindössze a beszéd és az elme tevékenységének fogalmai. Vegyük például a fény és a sötétség látszólagos ellentétét. A sötétség valójában nem létező dolog; csak fény van. A két helyzetet ezért úgy írhatjuk le pontosan, hogy vagy fény világít, vagy nem, esetleg különböző erősségű fényről beszélhetünk. A fényt vagy a hiányát tehát csak a fény meglétével vagy mértékével határozhatjuk meg, vagy azzal, hogy valahol nincs fény. Így csakis egyetlen változó van: a fény megléte vagy hiánya.

Nem sugározhatunk sötétséget egy területre. A nyelv által elnevezhetjük sötétségnek a fény hiányát, de a Valóságban ettől még nem létezik.

Nézzünk egy másik példát – a pénz meglétét vagy hiányát. Ebben az esetben a pénz megléte az egyetlen változó. A ‘szegénység’ fogalma ugyanígy a pénz hiányára utal, ami önmagában véve nem létező dolog. Nem lehet birtokunkban szegénység.

A Valóságban a fent és a lent sem létezik. Ezek egy önkényes álláspont megjelölései. Sem a ‘fentség’ sem a ‘lentség’ nem létezik valóságbként. Így alakul ki egyfajta álláspontként az ego egész látszólagos világa, amihez az a gyermeteg feltételezés társul, hogy az ellentétek független léttel rendelkeznek. Tehát a világ, ahogyan látjuk, csak a megfigyelő fejében létezik. Nincs önálló léte. A Valóságban nem kell különbséget tennünk, ‘ami van’ és ‘ami nincs’ között, hanem egyszerűen elismerjük, hogy ami van, az van. A hamisat így nem kell tagadni, mindössze elismerjük az igazat.

A tudatosság fejlődésének az egyik jelentős lépését hagyományosan az ‘ellentétek meghaladásának’ nevezik, és ez hirtelen tudati ugráshoz vezet. … A meleg és hideg feltételezett ellentétét megszünteti az az egyszerű felimserés, hogy a hő vagy jelen van, vagy pedig nincs. Nem mondjuk azt, hogy egyre nagyobb ‘hidegséget’ vesz át valami, csak azt, hogy szökik a hő. Ha van hő, akkor ezt az állapotot melegségnek vagy forróságnak hívjuk. A hideg pusztán a meleg hiányát jelenti; önmagában nem létezik. Nem mondhatjuk, hogy ‘nem meleg’ van a szobában. Nem állíthatjuk, hogy ‘hiány’ van jelen, vagy a ‘semmi’ létezik.

Egy másik példa a meglévő és a hiányzó csalóka ellentéte lehetne. Valaminek a megléte olyan valóság, amely megerősíthető. A hiány önmagában és mindentől függetlenül nem egy helyzet vagy állapot. Nem mondhatjuk, hogy a  hiány van.

Az elektromos áram is vagy jelen van, vagy nincs. Nem létezik olyan dolog, amit ‘áramtalanságnak’  neveznek. Az áramtalanság nem futhat a vezetékben. Ez csupán az egyszerűség kedvéért használt megfogalmazás. A távírókészülék csak ‘működő’ jeleket küldhet, nem továbbíthatja a működés hiányát. Ugyanígy az élet is vagy jelen van, vagy nincs. A halál vagy az élettelenség nem rendelkezik önálló léttel.”

– David R. Hawkins

Kicsit talán hosszúra sikeredett ez az idézés, de azt hiszem, megéri végigolvasni 🙂

Reklámok

3 thoughts on “Ellentétlenség (egy érdekes idézet)

    • Szia Robi, Isten hozott a blogomon!
      Köszönöm a hozzászólást, az általad írt linkeket pedig mindenkinek ajánlom, érdemes elolvasni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s