Ki a ki a rétre megy, a pénz NZ-re megy…


A hülye bejegyzéscímek díjára pályázó blogíró billentyűzetéből újabb bejegyzés születik, ezúttal arról, hogyan juttassuk ki pénzformában összekuporgatott vagyonunkat a világ másik felén lévő országba.

Már olvasgattam több blogot is ezügyben, bár meg kell valljam őszintén, hogy egyiket sem eléggé alaposan ebből a szempontból. Ezt a területet ráhagytam az asszonyra, aki bankos (volt Bence érkezéséig). Eddig főképp az a kép (eléggé képzavaros, ha ez tényleg kép :)) élt bennem, hogy ez baromi sokba fog kerülni.

Ma viszont volt bent Kedvesem a munkahelyén, és ha már arra járt, kifaggatta egyik kolléganőjét, hogy dolgozói számláról mennyiért lehet NZ-re pénzt utalni. A válasz kedvező volt:

az átutalandó összeg 0,1%-át, de legkevesebb 1 000, legfeljebb 50 000 Ft-ot

Szerintem ez nem olyan vészes. 10 millió forintnál 10 000 Ft. A hölgy még azt is mondta, hogy adódhatnak a kinti banknál egyéb ktg-ek, de azok nagyságrendben már nem vészesek. Őszintén remélem, hogy igaza van, és mi tényleg ennyiből megússzuk 🙂

Olvasói (hú de jó érzés, hogy vannak ilyenek :)) tapasztalatok:

 • konverziós ktg-ek: figyeljünk arra, hogy mondjuk euróban vezetett devizaszámla esetén a kinti NZ bank milyen konverziós rátát használ, mert ezen sokat lehet bukni (nyerni meg nem, hacsak nem a kinti banknál tervezünk munkát vállalni ;-))
 • egy kellemes tapasztalat OTP – National Bank (NZ) utalásnál hogy 3-4 nap alatt odaért, és az EUR-számláról konverzióval együtt kb. 10-15 NZD volt a költség
Reklámok

7 thoughts on “Ki a ki a rétre megy, a pénz NZ-re megy…

 1. Szevasz.
  Nézd meg, hogy egy osztrák bankból mennyibe kerülne ideutalni a pénzt, lehet, hogy még úgy is kedvezőbbek a kondiciók, mint egy magyar bank dolgozói kedvezménye.
  Ausztiából ide 4 nap alatt érkezik meg a pénz.
  Tudtommal magyar banknak nincs itt közvetlen banki kapcsolata, tehát a magyarországról inditott átutalások úgynevezett levelező bankon keresztül jönnek (correspondent bank) ami drágitja a dolgot és lassitja is.

  Egy kis érdeklődést megér meg egy kis autókázást.

 2. Köszi a tippet, de szerintem az, hogy kikocsikázzunk Bécsbe, megemelné annyira a ktg-eket (hozzácsapva a kinti számlanyitás díját (amiről mondjunk nincs fogalmam, de biztosan nem teljesen ingyenes)), hogy közel legyen ahhoz a 10-15e Ft-hoz.
  Tekintve, hogy autónk nincs is, és bérelni kéne egyet legalább 4e-ért 🙂

  Viszont érdeklődést tényleg megér, úgyhogy utánajárok!

 3. A tranzakciós ktg mellett mindenképp számolj imho a konverziós ktg-gel is, ott is szeretnek sokat fogni a bankok. Sőt az is előfordulhat hogy nem tudsz 1 lépésben utalni, csak köztes konverzióval ami akár a pénz 10-15%-át viheti. (Ft » Usd » Nzd)

 4. Nemrég utaltak ide OTP-s euro számláról, kb 3-4 nap alatt itt volt (National Bank volt a fogadó), minden költség a kedvezményezett terhére ment, összesen 15NZD-t vontak le belőle.

 5. Cousteau:
  A konverziós ktg-re még itthon lesz ráhatásunk, mert a Kedvesem olyan banknál dolgozik, amelyik forgalmaz NZD-t, tehát lehet NZD-számlát nyitni. Nem mondom, hogy itt nem fognak kicsit lehúzni minket, de legalább tudjuk előre kalkulálni a költségeket. Azért köszi a tippet, sosem árt figyelni 🙂

  engedib:
  Ez oltári jó! Köszi a jó hírt 🙂

  És mindkettőtöknek köszi a hozzászólást! (Kezdő blogger minden új olvasónak örül ;))

 6. Amúgy szerintem nem érdemes ezért külön számlát nyitni, úgy sem úszod meg a dupla konverziót, valamint lehet még forint számláról EUR-t utalni ide, az sem volt veszélyes, igaz volt bukó az átváltás miatt, de ez van. Mindenképp érdemes úgy utalni, hogy az összes költséget a fogadó fizesse, mert szerintem így a legolcsóbb.
  Egyébként sok sikert, Auckland-ben pedig baromi nehéz rendes IT-s melót szerezni itteni gyakorlat nélkül. Én több mint 2 hónapig próbálkoztam, mult novembertől, a végén Blenheim-ben kötöttem ki, valamint volt még egy ígéretes meló Wellingtonban plusz Taurangában, de ez volt az első ahol konkrét job offert kaptam. Nekem is van rengeteg MS-es papírom (épp 2 hete lett meg az MCITP: Server admin), de a HR-esek olyan mosolyogva hajtottak el, hogy csak lestem… Valahogy meg kell őket kerülni és közvetlenül céghez eljuttatni a CV-t.

 7. Szevasz,

  lehet, hogy EUR számlával tényleg jól jársz. Az biztos, hogy forint számláról ide kiküldeni nagyon drága, kétszer vált bank, egyszer mikor egy tetszőleges EUR/USD/AUD bankba küldi át a pénzt, utána meg az mikor ide. Amikor mi indultunk – idén január – még nem találtunk olyan bankot, amelyik forgalmaz NZD-t.

  Számunkra azért is volt fontos az osztrák bank, mert ilyen messziről nem merünk tetemesebb összegeket magyar bankban tárolni, sajna ez van. Mérlegelés nélkül inkasszóznak a hivatalok, majd pár hónap alatt le lehet velük papírozni, hogy ők voltak a hibásak – de ez itt a világ másik végén vézetes is lehetett volna, úgyhogy nem vállaltuk be.

  Egy frissen kitelepülő egyébként úgy csinálta, hogy ATM-ből kiveszegette az OTP számlájáról a pénzt. Próbálkozott előtte utalással is, de ez volt végül a legolcsóbb megoldás.

  Mi a megengedett fenjenként 10 ezer NZD készpénzt hoztuk ki, majd lassacskán átultalgattuk az osztrák bankból, amire szükség volt.

  Egyébként sok sikert meg kitartást!:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s