Inga – spirituális egyszer fenn, egyszer lenn


Az alábbi sorok szintén abból a könyvből (Adyashanti  – Az üresség tánca) származnak:

A spirituális kereső – bizonyos nagyszabású élmények és felismerések hatására – könnyen függővé válhat, és észrevétlenül elsétálhat a valódi Igazság mellett. … A spirituális tapasztalásnál nem létezik erősebb drog a világon. Ennek a fajta függőségnek az intellektuális összetevőjét az a meggyőződés adja, amely elhiteti veled, hogy ha ezek a tapasztalatok folyamatosan veled maradnának, akkor a jó érzés, az eufória sem múlna el. … Az elme a spirituális tapasztalatokra is gyakran alkalmazza ezt a mintát: “Ha sikerülne megőrizni ezt az élményt, az maga lenne a szabadság” – képzeli róluk.

… A spirituális függőségben szenvedő azonban meg van győződve arról, hogy neki nincs problémája, mivel az ő részegsége különbözik minden egyéb részegségtől. Sőt úgy gondolja, az élet értelme épp az, hogy az ember folyamatosan ebben a spirituális részegségben leleddzen.

Az egész probléma addig tart, amíg él benned a remény valami nagynak a megtapasztalására. Amint ez megkopik, kezdesz rájönni, hogy a nagyszabású, csodálatos és felemelő spirituális élmények valahogy hasonlatosak a kellemes és sokszor éppoly felemelő alkoholos állapotokhoz. Egy rövid ideig nagyon jól érzed magad, de aztán mindig meg kell tapasztalnod az ellenkezőjét is. A spirituális szárnyalást tehát spirituális mélyrepülés követi. …

Amikor a spirituális lenn és fenn már elég sokáig váltogatta egymást az életedben, kezdesz gyanakodni, hogy a nagyszabású élmények talán csupán az inga egyoldali kilengésim, amelyeket törvényszerűen követ valami nagyon földközeli, nagyon kiábrándító tapasztalat. Lassan rájössz, hogy egyszerűen képtelenség az ingát szélső állapotban tartani – hiszen annak alapvető természete, hogy jobbra-balra leng. Ezt a mozgást pedig nem állíthatod meg.

Az “én” a jót keresi, kergeti, és próbálja mindenáron elkerülni a rosszat. Mindaddig, amíg önazonosságod e szerint a mechanizmus szerint működik, nem leszel szabad – még akkor sem, ha éppen fenn vagy, ahonnan minden csodálatosnak tűnik. A szabadsággal tökéletesen összeegyeztethetetlen, hogy bármilyen állapotot megpróbálj fenntartani. A tapasztalás lényege a mozgás, a változás, amely soha nem áll meg, akárcsak az óra mutatója.

Reklámok

2 thoughts on “Inga – spirituális egyszer fenn, egyszer lenn

  1. És a szabadság az azt jelenti, hogy elfogadod, hogy van fent és lent, jobbra és balra???Vagy, hogy nem törődsz az ingával és megpróbálod az életedet ezen kívül megélni?
    Én azt gondolom, hogy inga van, mindenképpen van, és nagyon jó, hogy a rossz után mindig jó jön, ezért nem lehet ezt az életedtől elvonatkoztatni 🙂
    És persze az meg nem jó, hogy a jó után pedig rossz, de akkor már tudod, hogy aztán megint jó lesz:) HURRÁ, Ha függő is vagyok 🙂
    Egy abszolút pozitív ember:)))))) HH

  2. Szerintem nem tudsz az ingán kívül kerülni. Elfogadod, és a lentben is megtalálod azt, amiből tanulni lehet, nem pedig csak úgy nyűglődsz benne, hogy átvergődjél.
    Minden szakasznak megvan a maga szépsége (és esetleg fájdalma is). A lényeg az – legalábbis a könyv alapján – hogy ne CSAK a fentet akard, hanem fogadd el a hullámvasutat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s