Szeretet – szemelvény


Az alábbi sorok egy könyvből (Adyashanti  – Az üresség tánca) származnak:

Az igazi szeretet rokon értelmű az Igazsággal; nem különbözik tőle. Nem azt jelenti, hogy boldogok vagyunk a nekünk tökéletes valakivel. … A szeretet legmélyebb lényege nem hullámzik, nem változik folyton. Egyszerűen csak van, és pont. Még azokat az embereket is szereti, akiket te egyáltalán nem kedvelsz. De ne gondold, hogy valami olyasmi, amelyet nemes lelkeddel, jámborságoddal vagy szenthez illő viselkedéseddel kéne kiérdemelned vagy elérned.

A szeretetnek ez a mélysége nem olyasvalami, amibe egyszer beleesünk, aztán meg kiábrándulunk belőle. … Amiről én beszélek, az a szeretet egyszerűen csak van. Amikor először felfedezzük, nagyon meglepődünk: “Jé, itt van ez a szeretet, amely közvetlenül belőlem árad, és mindent szeret, akivel csak találkozik.” “Ez meg hogy lehet? Hiszen nem kellene szeretnem azt, akinek az életről alkotott felfogása gyökeresen különbözik az enyémtől.” – Na, ha ezt tapasztalod, az már igaz szeretet. Ez a szeretet az, amely rokon értelmű az Igazsággal.

Épp itt található az emberi félelem egyik legmélyebb gyökere: félünk felismerni, hogy valójában olyan dolgokat és embereket is szeretünk, akiket elménk megvet vagy éppenséggel gyűlöl. … Ha felismered, hogy igenis szeretsz – hogy ez a valódi természeted –, azzal elkezdesz leépíteni magadban mindent, ami fenntartja az elkülönültség, a megosztottság állapotát. Ha valaki kihoz a sodrodból, ott valójában mindig arról van szó, hogy nem akarod elfogadni a köztetek lévő szeretetet. Így történhet meg például, hogy válófélben lévő házastársak egymás torkának esnek. Azt hiszik, ha már válnak, szeretet sincs közottük. Ez nem igaz. Lehet, hogy nem tetszik, hogy nem akarsz többé azzal az emberrel élni, a szeretet azonban még mindig ott van. Olyan nincs, hogy egy ideig szeretünk, aztán hirtelen nem szeretünk. Amikor az emberek képesek belátni, hogy a romantikus lángolás véget ért, de megmarad a törődés és a mély kötődés, óriási energiák szabadulnak fel. Jobb is, ha minél hamarabb megszokod ezt a gondolatot, és lehorgonyzol egy ember mellett, hiszen végül mindenki mással is csak ugyanezzel kellene szembenézned. Nincs választásod. Ez egy lefutatott játszma. Mindegy, kiről van szó. Ha képes vagy elfogadni a szeretetet, úgyis tudni fogod, mikor kell megmaradnod valaki mellett, és mikor jobb, ha továbbállsz.

Az igaz szeretet nem arról szól, hogy kedvelünk-e valakit, egyetértünk-e vagy épp összeillünk-e vele. Az igaz szeretet az Egység szeretete. Annak szeretete, hogy minden emberi álarc mögött Istent láthatjuk, ismerhetjük fel.

Reklámok

2 thoughts on “Szeretet – szemelvény

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s