ElmEgység(ben) – szemelvény


Adyashanti  – Az üresség tánca

Azt látom, hogy az emberek rettegnek az Egységtől, mert ott nincs senki, aki kiválna a tömegből, és eldöntené vagy előírná, mit tegyenek. Az ego pedig tökéletesen tisztában van azzal, hogy az Egységben nincs számára hely. Lehúzhatja a rolót. Épp ezért súgja: “Biztos, hogy minden rendben lesz? Szóval én csak ücsörögjek a szobámban, és ne foglalkozzak senkivel és semmivel? Hagyjak mindent Istenre?” Ki tudja? Ha Isten úgy akarja, hogy a szobádban ücsörögj, akkor ezt fogod tenni. Ha azt szeretné, hogy ne foglalkozz semmivel, pontosan ez fog történni. Ha azonban valamilyen fontos szerepet szán neked, biztos lehetsz benne, hogy megadja a lehetőséget is, hogy betölthesd.

Az emberek – jó szándék ide vagy oda – az esetek 99 százalékában megosztottságból cselekszenek. így pedig csakis ezt adhatják tovább. Ha átállsz az Egység oldalára, továbbra is épp úgy végezheted mindazokat a dolgokat, amelyeket eddig megosztottságból csináltál. Maga a cselekedet nagyon hasonló, sőt akár ugyanaz maradhat. Továbbra is levelezhetsz államférfiakkal, vagy körberepülheted a Földet. A lényeg az, hogy minden nagyon más lesz, ha az Egységből indítod. Hogy miért? Mert közben az az érzésed, hogy “Foglalmam sincs, miért is csinálom mindezt.” Ez pedig azt jelenti, hogy többé nem valamilyen konfliktus mozgat. Azért nem tudsz okot találni a cselekvésre, mert úgy érzed, alapvetően minden rendben van. És mégis, még így is elindul benned valami. Az elme persze képtelen megérteni, hogy miért kellene változtatnia, ha egyszer minden rendben van. Ilyen az, amikor az embert az Egység mozgatja. Amikor abból az alapérzésből indul ki, hogy a világon minden rendben van úgy, ahogy van. Tisztában van vele, hogy a világnak nincs szüksége rá, az üzenetére, ő mégis teszi a dolgát.

Érdekes módon többé nem meghatározott célok mozgatnak. Csupán mozogsz az élettel együtt. Lehet, hogy épp egy Gandhi típusú lány vagy srác vagy, aki arra született, hogy aktívan tegyen. De megeshet, hogy inkább Ramanára hasonlítasz, és azt mondod: “Minden úgy van ahogy Isten akarja, miért is avatkoznék bele a dolgokba?”

Az elme egyre csak azt kérdezi: “De melyik ezek közül a helyes út?” Te pedig megszoktad, hogy választasz – aszerint hogy milyen előre kialakított véleményed van a rossz és a jó, a helyes és a helytelen fogalmáról. Ez óriási tévedés. Az elme ugyanis nem tudhatja, mi a jó a világnak. Az élet ugyanúgy megjelenhet egy tölgyfa, egy tavacska, egy kőszikla, egy autó, egy nagyon aktív vagy éppenséggel passzív ember képében. Ezek mind-mind ugyanabból a forrásból származnak. Érzed, miről beszélek?

Ilyenkor az élet a saját medrében folyik, és nem úgy, ahogyan mi terelgetjük. Óriási különbség. Ha azt nézed, milyen változásokat hozhat ez a hozzáállás, láthatod, hogy egyetlen ember is képes ezreket, sőt százezreket inspirálni. Gandhi egymagában, egyetlen látomással űzte ki a világ talán legnagyobb hatalommal rendelkező nemzetét India földjéről. Jobban mondva: meggyőzte őket a távozásról. Erőszakkal erre nem lett volna képes. Ha a “rohadjatok meg, tűnjetek el innen!” felkiáltással fordult volna feléjük, egész biztos, hogy nem éri el a célját, és a britek még ma is Indiában lennének. Az Igazságban hihetetlen erő rejlik. Ezért olyan hatásos minden cselekedet, amely ebből fakad. Valójában minden egyéb indíttatás és akció az erőszaktevés kategóriájába tartozik.

Épp ezért a leghatásosabb spirituális gyakorlatok egyike, ha bekapcsolod a tévét, és meghallgatod, mit mondanak a számodra legellenszenvesebb, leggyűlöletesebb figurák. Ha képes vagy meglátni bennünk Istent, sikerrel jártál. Ha viszont minden esetben elkapcsolsz, vagy dührohamot kapsz, amikor feltűnnek a képernyőn, az azt jelzi, hogy még nagyon messze jársz a megvilágosodástól.

Reklámok

3 thoughts on “ElmEgység(ben) – szemelvény

    • Nagyon szívesen, bár nem én voltam az, aki ilyen jól megfogalmazta, ezt egy könyvből idéztem. Viszont engem is nagyon megfogott, ezért úgy éreztem, talán másoknak is tetszik, elgondolkodnak rajta, és minden egyes szép gondolat által egy kicsit szebb lesz ez a világ! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s