Magyar szemmel Új-Zéland


Kis kitérés a wellingtoni események naplózásának folyamából 🙂

Tegnap sétálgattam Auckland Glendowie nevű kerületében, egészen pontosan a Churchill park felé, akkortájt méláztam a következő témákon, gondolatokon:

Ha az ember NZ-t tervezgeti, sőt el is jut odáig, hogy nekilát a megvalósításnak, akkor célszerű elfeledni minden előzetes várakozást, elgondolást, és a legjobb naivan, gyermeki szemmel rácsodálkozva kezdeni az új életet itt.

Ha csak a tárgyi környezetet nézzük (nem a társadalmit vagy a gazdaságit, noha nem függetleníthetőek tőle), NZ általam bejárt részei (ezekből persze még nincsen sok) nem rosszabbak, nem jobbak, mint Magyarország. Nagyon más itt minden, ez igaz, de minőségbeli különbséget szerintem nem szabad tenni.

Kis hazánkban is vannak csodálatosan szép helyek, akár a természetben, akár ember által lakott helyeken, és itt is vannak olyanok, amelyeket az ember inkább kerül.

A különbségben rejlik inkább a szépség, abban, hogy ha valakinek vérében van a kíváncsiság, a felfedezés iránti vágy és egy teljesen más élet lehetősége megdobogtatja a szívét, akkor valamibe úgyis bele kell vágni, és ez az ország tökéletesen alkalmas erre.

Ha az embernek hazahúz a szíve, akkor úgyis inkább azokat a dolgokat fedezi fel, amik itt nincsenek (pl. magyaros ételek :)) holott sokkal érdemesebb lubickolni az újdonságokban.

A házak itt tényleg teljesen mások, sokan említették a hőszigetelést, ami tényleg kissé ismeretlen fogalom errefelé az építészetben, de ez amellett, hogy valóban kellemetlenség forrása, egyben esély arra, hogy az ember közelebb érezze magát a természethez: bent is olyan a hőmérséklet, mint kinn.

(Amúgy véleményem szerint a 20-30 évnél öregebb magyar lakások sem állnak jobban hőszigetelés terén (hacsak az ember nem cserélteti ki a nyílászárókat), viszont van távfűtés, ami annyira pazarló, hogy inkább szellőztetsz ahelyett, hogy megsülnél…közben pedig oltári sokat pengetsz ki érte, akár akarod, akár nem.)

Magyarországon sokkal több az erdő, mint a mai Új-Zélandon, mert amikor az európai telepesek idejöttek, bizony az  erdők nagyon nagy részét kivágták. Egyrészt kellett a fa a ház- és hajóépítéshez, valamint a gazdálkodáshoz a terület. Ennek pedig az erdők látták kárát 😦 Előtte szinte az egész ország területét fák népesítették be, most ennek csak a töredéke van meg. Viszont birkák és marhák vannak szép számmal 🙂

Főképp ott maradtak meg az erdők, ahol nem lett volna érdemes kiirtani őket, mert amúgy gazdálkodásra alkalmatlan a terület. Pl. a hegyek oldalában. Mostanság azért telepítgetik vissza őket, de ez egy hosszú folyamat.

A jelenben már tényleg érzékelhető a természet tiszteletben tartása (annak ellenére hogy iszonyatosan pazarlóan bánnak itt is a műanyag zacskókkal), Aucklanden belül is – az említett Glendowie sétám alkalmával – találhat az ember a város “közepén” olyan helyeket, hogy az álla leesik a csodálkozástól.

A Churchill park közepén pl. tehenek legelnek a gyalogos ösvény mellett, 150  méterrel arréb patak csordogál, ami mellett kis hidakon vezet a turistaút, és házat alig látni a sok-sok növénytől, a tengerparton keskeny gyalogjárdák viszik a felfedezésre éhes embert elbűvölő helyekre… itt egy park alapvetően mást jelent, mint Budapest térképén.

Nagyon zöld minden, még így télen is, már nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz itt a tavasz 🙂 A fű egyszerűen él, ahogy rálép az ember, tényleg olyan, mint egy süppedős szőnyeg!

Röviden összefoglalva az a lényeg, hogy az ember ha kivándorol ide, legyen nyitott eme – számára – új világ csodáira!

Reklámok

4 thoughts on “Magyar szemmel Új-Zéland

  • Időközben én is megtudtam Pappitotól az adatot, de köszönöm a javítást!

   Az útikönyvek (legalábbis amiket én olvastam), mind azt írják, hogy mára nagyon kevés erdő maradt, jobbára csak ott, ahol nem érte volna meg a mezőgazdasági művelés, tehát a hegyek oldalában. Bár ez igaz is lehet, tekintve a hatalmas nagy Déli Alpokra.
   Az északi szigeten – legalábbis az Overlander Train vonalán – tényleg jobbára birka- és marhalegelővel találkozik az ember.

   • Remélem hamarosan mi is láthatjuk azt az igazán zöld füve. Hamarosan mi is utazunk, (szept 1.), rettenetesen kíváncsi vagyok NZ-re!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s