K … kajasokk


Sok(k)an érintették már ezt a témát, én nem is szándékozom a megszokott szempontból újdonságokat közölni, inkább másféle szempontból gondolkodtam el ezen a kérdéskörön.

Alapvetően aki ilyen messzire kivándorol (noha korábban úgy gondoltam, néhány ezer km felett a távolság már szinte mindegy, de most már nem tartom mindegynek, hogy 12-14 óra repülés után fel kell-e ülni még egy gépre vagy sem), annak nyitottnak kell lennie az újdonságokra. Gondolom ez önmagában nagy szerepet játszik már egyáltalán abban, hogy felvetődik a kivándorlás ötlete, szándéka.

A fordított kultúrsokkról már több blogban is olvastam, illetve személyes beszélgetések alkalmával is felmerült. Az én – szerény mértékű – tapasztalatom alapján kétféleképpen vélekednek erről az itteni honfitársak: vagy lubickolnak a változatosságban és tiszta szívükből élvezik az új környezetet, a kiwi hozzáállást, illetve hiányzik nekik minden, ami Magyarországon jó volt, és ez a beteljesíthetetlen vágyakozás beárnyékolja az ittlét kellemes tapasztalatait is.

A hosszú bevezető lényege, hogy nyitottságunk ellenére a kaja terén megmarad a megszokotthoz való ragaszkodás, néha akár az ésszerűtlenség határán egyensúlyozva. Mintha az ember elméje simán fel tudná adni a mindennapi magyar létezést, a gyomra nem tud lemondani a megszokott, jól ismert ízekről.

Mi például hétvégén Györgyi javaslatára felfedező körutat tettünk a Davis Trading nevű boltban, ahol sokminden kapható, ami másutt nem: mák, dió, kukoricadara (a semolina-nak nevezett ultrafinomra őrölt búzadara számunkra nem volt az igazi grízes tésztának), sok-sok fűszer, gesztenye, stb. Sorolhatnám még, de nem emlékszem mindenre, mert engem annyira nem ragadott meg. Nem a kínálat választékossága, hanem összességében az a jelenség, aminek nem vagyok hajlandó alávetni magam, hogy 10-szeres árat fizessek egy magyarhonban megszokott dologért. Már jól sem esne igazán 🙂

Úgyhogy Gabival eldöntöttük, hogy nem engedünk a kísértésnek (legalábbis többször), és nyitottabbak leszünk az itteni alapanyagokkal szemben, és abból főzünk-sütünk finomakat, ami itt rendelkezésre áll.

Vegaként az ember amúgy is könnyen elfordul a hagyományos magyar konyhától, indiai hozzávalókból meg akad bőven. A Spice Rack nevű bolt Petoneban bőven ad nekünk lehetőséget az új ízek kipróbálására még jó ideig.

Azért persze nem volna igaz, ha azt mondanám, nem hiányzik egy-két élelmiszer a távolból, viszont távolról sem ezek azok a dolgok, amik leginkább hiányoznak Magyarországról. Azok nem is azok, hanem ők. Ők pedig maradnak, akármennyire szeretném is időnként, hogy itt legyenek…

7 thoughts on “K … kajasokk

    • Na ja, csak kerdes, milyen aron. A csaszarmorzsat meg nem probaltuk a semolina fine-bol. En amugy kukorica-manias vagyok, anno mindent kukoricadarabol keszitettunk, amit csak lehetett. Raadasul is nem is finomra oroltbol, ezert kellett sokaig vadaszni ezt. Szoval valamennyire epp magamat cafolom meg, hogy most nyitott vagyok-e vagy sem a gasztro-valtasra 🙂 Mindenesetre tejbegriznek biztos jo lesz!

    • Kinek a hentes, kinek nem. Nekem a paprika sosem volt elteto elemem, legalabbis az orolt. Fuszerekbol szerencsere nincs hiany. Egy jo lecsohoz valot meg ugyan nem sikerult osszehozni, mert a capscicum nevezetu tarka jelenseget arfekvese nem teszi alkalmassa arra, hogy kiloszamra dobaljuk bele a paradicsom melle.

      • Ha már lecsó, akkor javaslom próbáljátok ki egy kis főtt rizzsel! Éppen tegnap ettem ilyet és nekem nagyon ízlett. Nagyjából a lecsó fele rizs volt és kevés paprika-paradicsom meg hozzá pár karika füstölt kolbász, (bár ez utóbbit hanyagolva is kiváló).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s