Böfi, nem böfi


Még mindig nem tudtam eldönteni, mennyiben hasznos, hogy feliratkoztam az NZ Herald RSS lehetőségei közül néhányra, de az biztos, hogy pár kellemes, szórakoztató percet okoztak már ezek a hírek, és újra meg újra bebizonyítják, hogy az igazán nagy poénok a való életben születnek.

Az egyik, amiről önmagában anno nem akartam írni, de most már belefér: január 9-én egy fickó 45 km-es autós üldözésbe keveredett Nelson környékén. Nem állt meg az igazoltásnál, és minden bizonnyal a színjózanság sem volt épp akkor jellemző vonása. A dolog vége az lett, hogy nem bírta már WC nélkül, és mikor megállt elvégezni a nagy dolgát, utolérték. Szar ügy. Lehet, hogy jobban járt volna (még ha ezzel egyidőben szarabbul is :)), ha inkább berosál, aztán otthon kimossa. Vagy kidobja a gatyót. Nem tette, elfogták, megbírságolták.

Ennyit bevezetőül, most jöjjön a keserédes, vicces-szomorú mai apropó:

Ausztrál-NZ méretű “kezdeményezésről” van szó, aminek keretében tudósok! (nem Apa kocsit hajt, de a színvonal elsőre hasonlónak érződik) számolni és mérni fogják a birkák böfögés általi metán-kibocsátását! Teszik ezt a világon elsőként! (Hogy ez az elsőség ez büszkeségre ad-e okot vagy épp annak ellenkezőjére, azt nem tudom.) Több birkafajta kibocsátását is mérik, mert az ausztrál mezőgazdaság felelős az üvegházhatást okozó gázok 16%-ának kibocsátásáért, ennek pedig a 2/3-a metán.

(Kis kitérő: egy számomra az emberi mohóságot valamennyire mutató tény, hogy ozziföldön az éghajlat-változás káros hatásainak megelőzése/mérséklése érdekében már több kampány volt, melyben a húsevő embereket a bárány- és marhahús helyett kenguruhús fogyasztására biztatták, mert az ő metán-kibocsátásuk jóval alacsonyabb.

 1. Hát az emberiségnek mindent meg kell ennie? Semmit sem tart tiszteletben?
 2. Gyanítom, hogy egyéb módokon is lehetne csökkenteni az üvegház-gázok kibocsátását, csak azon módok a “pénz beszél” elve alapján szőnyeg alatt lapulnak.)

A vizsgálat eredményeképpen rangsorolják a fajtákat, és a legböfögősebbek lehet, hogy nem járnak majd jól. Természetesen nem akarják bedugaszolni a szájukat (nem én gondoltam, hogy ez is egy megoldás, a cikk említette), az nem kivitelezhető.

Kíváncsi vagyok, hogy a hátsó gázokat illetően is születik-e majd valami hasonló ötlet?

Reklámok

One thought on “Böfi, nem böfi

 1. Kicsit (utána-elébe)olvastam a témával kapcsolatban és a következőket találtam:
  “A metán kibocsátás összetevői között első helyen az állattenyésztés áll 28%-kal, a bányászat 25%-kal, a rizsföldeken és a szántóföldeken történő termelés 23%-kal növeli a légköri metánkoncentrációt.”
  …”egy tejelő tehén évente 90-110 kg metánt termel, ami energetikai szempontból 150 liter benzinnel egyenértékű”…
  …”Az állattenyésztéséről közismert Új-Zélandon 45 millió juh és 8 millió szarvasmarha (NEM tudom mikori adatok ezek-herrbakos) a terület metánkibocsátásának 90%-át adja, és becslések szerint az ország összes üvegházhatást okozó emisszió feléért felelős.”…
  Egyfajta megoldás lehet erre:
  …”az Új-Zélandi AgResearch Grasslands mezőgazdasági kutatóintézet a magas tannintartalmú növényekről állapította meg, hogy metánkibocsátást csökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Javaslatuk a legelők szerkezetének megváltoztatása, a most honos fűféléket nagyobb tannintartalmú növényekkel kellene lecserélni. Legjobb eredményt a hüvelyes lótusz (lotus corniculatus) mezőkön legelö tehenek produkálják. A növény természetes tannintartalma a kérődző állatok metánkibocsátását 16%-kal csökkentette.”
  De, ha mindent átalakítunk, akkor megint el fogunk rontani valamit a Föld nevű bolygón, mert a mai szuper okos tudománynak fingja sincs a bonyolult földi ökoszisztéma működéséről. (Ezt szó szerint hallottam egy debreceni bioinformatikustól.) Na, megint jó hosszú lett, ne haragudj 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s