du jú spík inglis?


Ha igen, hogyan és melyiket? 😉

A nyelvtudás – egészen pontosan angolul tudás – témaköre sokszor előkerült a felkészülésem során is, az itteni blogokon is, meg persze még fokozottabban azóta, hogy gyakorlatilag is NZ-n élek.

Azt hiszem az kijelenthető – pedig nem szeretek abszolút módon közreadni valamit, de úgyis mindjárt homályosítok rajta – hogy senkinek sem olyan a gyakorlati, itt érvényesíthető nyelvtudása, mint amilyennek otthon képzelte. Akármelyik irányban eltérhet és nem is kis mértékben.

Beszélgettem (olvastam) emberekkel, akik azért nem mertek még belevágni a kivándorlásba, mert úgy érzik, nem elég csiszolt az angoljuk, emiatt még egy ilyen nyelvtanfolyam, aztán egy amolyan felkészülés, hangoskönyvek, nyelvtani önképzés… repülnek az évek, aztán a lehetőség már akár oda is lehet.

Van a másik oldal, akiknek képviselői nagy mellénnyel, esetenként eléggé hiányos nyelvtudással döngetik a mellüket, hogy ők ilyen-olyan jól tudják ezt a ‘nagyon egyszerű, még Shakespeare óta is sokat butult’ nyelvet. /Nem vagyok nyelvész, és noha egy picit egyetértek eme kijelentéssel, azért továbbra sem mondanám a mindennapi angol mindennapi szinten való használatát egyszerűnek, mert én pl. a diákok által használt kiejtéssel nagyon hadilábon állok, pedig valószínűleg az általuk használt szókincs még nem oly cizellált./

* – * – * – * – * – * – * –

Ez tehát az érme egyik oldala, mert az általános nyelvtudás még bizony nem sokat jelent önmagában. A másik oldalon az áll, hogy azok a nüansznyi apróságok, melyeket az élet előszeretettel körít életünk nagy folyama mellé, bizony nagyban befolyásolhatják ezt a helyzetet is. Simán előfordulhat, hogy valaki nálam egy nagyságrenddel jobban tud angolul, a gyakorlatban mégis kevésbé tudja ezt kamatoztatni a munkája terén az alábbi lehetséges /és félig-meddig a gyök –1 számra hajazó (imaginárius)/ okokból kifolyólag: 4 indiai kollégával áldotta meg a sors, akik egymással nagyon összetartanak /emiatt esetleg sokszor beszélnek a saját nyelvükön/, az angol kiejtésük pedig oltári nehezen érthető, vagy sokkal több kötetlen csevegés szükséges a feladatköréhez, ami a munkán kívüli életben is később nagyon hasznos, de míg odáig eljut az ember, az küzdelmes lehet.

Az én esetemben pl. van egy egész jó általános nyelvtudás (kiemelkedőnek nem mondanám), viszont a szakmámat illetően szupi a szókincsem, ami a munkahelyi esetek 90%-ában elegendő (tanácsadást nem nagyon csinálok, ahhoz igazán kéne tudni), főképp mert nem sok minden van magyarul a BI világban, illetve mivel a szoftver és a szakkönyvek csakis angolul vannak (de legalábbis magyarul nem), az általam ezen a téren felszedett tudás nem nagyon létezik magyarul a fejemben, csak ha nagyon megerőltetem magam és példákkal megpróbálom barátoknak magyarázni, hogy mi is az én munkám. De pl. az “írj T-SQL-ben egy MERGE SP-t” mondat sok lényeges magyar szót nem tartalmaz.

* – * – * – * – * – * – * –

Szóval talán mindegy is, hogy az ember kivándorlás előtt milyenre értékeli a nyelvtudását, a lényeg hogy legyen egy egészséges önbizalom, hogy “ha törik, ha szakad, én megcsinálom, és ha ezt itt angolul kell, akkor angolul!”, ezenfelül pedig fel kell készülni mindenre nyelvi szempontból is. Nem tudhatod, hogy pl. az első munkahelyed nem telefonos ügyfélszolgálaton lesz-e, körülötted sok-sok indiaival (jellemzően ők kerülnek be ezekre az állásokra, ha jól tudom), a telefonban pedig ízes, rural kiwi és más, a paletta minden “színét” felidéző akcentussal beszélő ügyfelekkel.

Nem azt mondom hogy lehetetlen, azt sem, hogy mindenképp mindenkinek nehéz, de hogy nem pontosan azt kapod ilyen téren sem, amit vártál, az szinte biztos. Viszont akkor szép az élet, ha zajlik, nemde? 😉

Később majd aztán jön a sörözés/kávézás a magyarul nem tudó haverokkal, ahol kapkodod a fejed, mert az a szleng “kicsit” más, meg a zene/TV is sokszor bazi hangosan szól… de ezek már az élvezetes kihívások.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s