Szigetlakók a szomszédban!


Mint azt a múltkorjában írtam, mi nagyon jól kijövünk a szomszédokkal. Csak az nem volt igaz, hogy ők maorik, ehelyett Fijiről származik apuka-anyuka és minden kiskölök is rájuk hajaz.

Mindez természetesen semmit nem változtat azon, hogy nagyon rendesek és barátságosak. Azóta Bence rendszeres vendégük, néha szó nélkül átszökik, néha ad lehetőséget, hogy előre megkérdezzük, mehet-e. Egyszer Clara (a szomszédasszony) nem volt otthon, hanem a Fijiről itt nyaraló nagymama vigyázott a gyerkőcökre, vele jót beszélgettem, mikor hazahoztam a kisembert. Elmondta többek között, hogy Fijin úgy szokás, hogy a gyerekeket reggel megabrakolják, felöltöztetik (vagy fordítva, a sorrend nem sokat számít), aztán mehetnek a faluban amerre látnak. Akármelyik házban szívesen látják őket, játszhatnak, fára mászhatnak, a lényeg hogy amúgy az egész falu vigyáz rájuk.

Ez alapján nem értek igazán meglepetésként a mai nap eseményei. A dolog ott kezdődött hogy a hét elején hatalmas szél volt, ami kidöntötte a köztünk lévő kerítés egyik deszkáját. Bence itt már többször átszökött, aztán ma megpróbáltam megjavítani, csak hozzávaló szerszámok híján nem sikerült. Ellenben a kiskölkök mindkét oldalról körémsereglettek (a mi oldalunkról csak Bence, de a másik oldalon volt néhány vendégjátékos is), aztán mikor Barni is odajött, nagy lelkesedéssel kezdtek érdeklődni róla, majd simogatták, végül felajánlottam, hogy elvihetjük sétálni, akkor láthatják milyen jól eljásztik a labdájával és milyen sebesen szalad.

Jól is éreztük magunkat a séta közben, aztán hazaérkezés után egyszercsak a Bence átslisszolt a már említett résen, a másik oldalról meg szállingóztak át a gyerekek. Először egy, aztán még kettő, végül egy negyedik. Olyan jól eljátszottak itt Bence autóival, LEGO-ival, a tegnap kapott favasúttal (vagy fautat kéne írnom? Abból meg nem egyértelmű, hogy ez vasútutánzat), egyáltalán nem voltak zavaróak, és tényleg vigyáztak mindenre. Ráadásul olyan otthonosan mozogtak itt, mint szerintem náluk Bence.

Érdekes, különös, de kellemes élmény volt. Hiába, itt más az élet, mások a szomszédok és más jelenti a jószomszédi viszonyt, mint akár Magyarországon, akár az itteni, de másik oldali szomszéddal (akikkel szintén jóban vagyunk, az ottani Dave már sokat segített nekünk, amikor valami elromlott, meg amúgy is). Szeretem ezt az országot az új élményeivel!

Reklámok

One thought on “Szigetlakók a szomszédban!

  1. Sziasztok,
    Nagyon megértelek… Kontrasztos a MO-i helyzethez képest. Azóta is sokat gondolkozom, miért tud NZ-n így működni az élet. De a válasz valószínűleg az, amit meséltetek: közösségben gondolkoznak, és ÉLNEK!
    Éljen NZ! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s