Adóbevallás helyi módra


Március 31-én véget ért a 2010-es adóév, és mivel nem egész évet dolgoztam, bizony járt nekem adóvisszatérítés. Voltam egy bevándorlóknak rendezett adó-tájékoztatón is, illetve nagyon tüzetesen átböngésztem az IRD (Inland Revenue Department – kb. helyi APEH) honlapját – talán túl tüzetesen is – de nem volt számomra egyértelmű, hogyan a legegyszerűbb a visszaigénylést benyújtani.

Elvileg 2 lehetőség van erre: az ember kér egy PTS-t (Personal Tax Summary – személyi adó összesítés), amit valamikor július-augusztusban küldenek ki, abban benne lenne, hogy pontosan mennyit fizettem be és mennyi jár vissza. Egy másik lehetőség pedig az IR3-as űrlap kitöltése. Na, melyiket szeressem? Gondoltam megkérdezem az IRD-t, írtam nekik hát egy emailt a saját felhasználói fiókom segítségével (bizony, ha itt van adószámod, regelhetsz is simán náluk, onnantól meg jöhet a biztonságos emailváltás, és válaszolnak is néhány napon belül), a választ egy kis kitérő után részletezem.

Be kell vallanom, trehány vagyok a papír formátumú cuccokkal, ezért rendszeresen beszkennelek minden fontos iratot (bár itt ha azonosítod magad telefonon keresztül, se Barni, sem más fajtatársa (értsd: kutya) nem kéri a papírokat, a TV-szerelés kapcsán is végig nálam volt a garancialevél, nem Gabinál, aki mindkét alkalommal adta a szerelőnek a készüléket), hogy ne keverjem el. A fizetési kivonataim nagy része ugyan megvan, de biztosan csak azért, mert még nincs belőlük sok 🙂 Amit ki szeretnék hozni ebből, hogy ha beszambázom az IRD honlapra, 4-5 kattintást követően meg tudom nézni az eddigi adózási adataimat, konkrétan azt, hogy mennyi volt a jövedelmem egy adóévben, mennyit vontak le, és egy online számoló azt is megmondja, mennyit kellett volna levonni. Nohát esetemben a két összeg között jelentős különbség állt fenn, amit szám szerint kideríteni beletelt kb. 5-10 percbe. /Kitérő vége.

Tina az IRD-től rövid és tömör válaszában kedvesen elárulta, hogy pontosan milyen kattintási sorozattal jutok el az IR3 kiöltéséhez, melyik rubrikába mely összeget kell beírni a kimutatásom alapján (3, mindössze három összeget kell beírni, ha az embernek kizárólag egy munkáltatótól származó jövedelme van), de ez még mindig nem minden, mert Tina elő is készítette nekem az űrlapot, nekem csak le kellett ellenőrizni meg kitölteni a számlaszámom helyét, hogy hová utalják a pénzt. Ezek után a dolog olyan, mint egy normál windowsos program-telepítés: Tovább -> tovább-> tovább-> tovább, csak itt nem next hanem continue van 🙂

Még olyan opció is van, hogy a következő adóévre ha valószínűsíthető hogy fizuemelés miatt majd be kell fizetned, akkor előre átcsoportosíthasd, vagy más helyett (pl. házastárs) fizess adót, meg hasonló apróságok.

Az űrlap maga egyszerű, átlátható, könnyen kezelhető, nekem tetszik, egy példa:

image

Miután az ember beküldte a kitöltött űrlapot, a végeredményt letöltheti PDF-ben, ami szintén jól áttekinthető, szépen kiolvasható belőle minden fontos dolog. Ezt én szépen eltárolom online és a gépemen is, hogy meglegyen, ha egyáltalán kell még valaha. Ne kelljen, de 150 kbyte elfér.

Ha az ember nem kér összesítést, az IRD pedig valamiért magától nem nézi meg, akkor nem kell fizetnie akkor sem, ha amúgy származna adókötelezettsége. Persze ha valaki visszatérítésre számít de a végeredmény az, hogy befizetnie kell, akkor már nem bújhat ki alóla 🙂

————————————————————————————–

Kis frissítés: egy barátom a bejegyzést olvasva döbbent rá, hogy bizony nekik tavalyelőttre is járt volna ilyen, meg tavalyra is. Ami félrevezette őket, hogy azt hitték, residency kell az adó-visszaigényléshez. Valóban félreérthető, mert a Resident és a Tax Resident nem ugyanaz! Az IRD idevágó definíciója:

“If you are in New Zealand for more than 183 days in any 12-month period, you are considered to be a New Zealand tax resident from the date of your arrival here.”, azaz ha egy évben legalább 183 napot NZ-n töltöttél, akkor az érkezésed napjáig visszamenőleg tax resident vagy. Az nem derül ki, hogy adóév vagy naptári év, szerintem adó, de azért ez nem 100%

Ha valakinél ez fennáll, volt jövedelme és még nem regisztrált az IRD-nál (mindössze adószám kell hozzá), akkor tegye meg! Ezután ki lehet számolni mennyi adót vontak le és mennyit kellett volna arra az időszakra, aztán ha a különbség pozitív, lehet igényelni vissza! 🙂 Ha valahol elakadsz, szívesen segítek, ha tudok!

5 thoughts on “Adóbevallás helyi módra

  • Körülbelül 🙂 Persze kivárom a végét, majd ha meg is érkezett a pénz, akkor merem majd állítani, hogy így vannak a dolgok. De a jelek szerint ha a next-et continue-ra cseréled, akkor minden menni fog!

 1. Kivártam a végét, ma meg is érkezett a visszatérítés! Nem mondhatom, hogy lassúak vagy kukacoskodóak! 🙂 Le a kalappal az IRD előtt részemről.

 2. Gyorsak voltak! Itthon én is befizettem nekik Tízen-ötezerpárszáz forintot, remélem az Apeh-nál is ilyen véleménnyel vannak rólam, mint Te az IRD-ről. 😉

  …és örülök a megújult arculatnak!

  • Hívjad majd fel őket, hátha megmondják mennyire szeretnek! 🙂
   Örülök, ha tetszik az új színösszeállítás. Egy kicsit tágasabb is így, többminden elfér széltében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s