Work to Residence – belépés az országba


Szombaton beszélgettünk Csilláékkal a Work to Residence sémáról, illetve arról hogy én miért nem azon vagyok (utánajárás folyamatban), illetve hogy lehetnénk-e azon (ha nem, akkor az bizony hiba?).

Éppen ezen felderítés közben találtam rá az Immigration egy oldalára, ami az alábbiakat teszi közhírré (nem szó szerint fordítom, hanem félig-meddig értelmezem, a fenti linken bárki utánaolvashat az eredetinek és megköszönöm ha pontatlanság:esetén felhívja a javítás szükségességére a figyelmemet):

A kérvényező az alábbi követelményeknek kell, hogy eleget tegyen az Új-Zélandra való belépéshez:

 • egészségügyileg légy alkalmas (nincs dialízis, tuberkolózis, komoly haemophilia /vérzékenység/, illetve képes legyél ellátni magad eü szempontból),
 • legyen erkölcsi bizonyítványod,
 • az útleveled legalább 3 hónappal tovább legyen érvényes, minthogy elhagyod NZ-t (mármint a repjegyed alapján számított kilépési dátumot tekintve),
 • légy őszinte a munkakeresés kapcsán (itt kissé részletesebben is kifejtik, de nehezen számszerűsíthető, inkább szubjektíven értékelhető módon, hogy alkalmas légy az általad megszerezni kívánt pozíció betöltésére), és annak ellenére, hogy ez a követelmény nem alkalmazható teljesen objektíven, szerintem pont lehetővé és legálissá! teszi az itteni munkakeresést WP vagy PR hiányában is!!!
 • rendelkezz megfelelő vízummal a látogatáshoz.

Nem tudom, hogy ez eddig is így volt-e, de számomra újdonság, és akár jelentősége is lehet valaki számára, aki az elkövetkezendőkben tervezi az országba való belépést és “ittragadást”.

——————————————————-

Racs hozzászólásában és más oldalról is megjelent már a feltevés, miszerint turista vízum birtokában a munkakeresés nem szabályos, csak mindenki szemet huny felette. Én ugyan meg nem mondom, hogy így van-e vagy sem, de képzeljük el a következő esetet:

Képzeletbeli Kálmán munkát szeretne vállalni Új-Zélandon. Világéletében kis cégekben dolgozott, multinak még a közelébe sem került, tehát nem áll nyitva előtte a cégen belüli külföldre vándorlás lehetősége. Sőt, a saját területén a cégek jelentős része 5-10 főt foglalkoztat, s hasonlóképp van ez Új-Zélandon is, nem csak Magyarországon. Mégis úgy dönt, belevág a dologba, első lépésként online próbál olyan cégeket, munkáltatókat keresni, akiket érdekelhet az ő szakmai hozzáértése.

Sikerül is felkeltenie a HH Company vezetőjének érdeklődését, aki hajlandó egy telefonos interjún meghallgatni Kálmánt. A beszélgetés jól sikerül, kölcsönös rokonszenv alakul ki, de a cégvezető számára fontos, hogy személyesen is találkozzanak, mielőtt felveszi Kálmánt, hiszen mégiscsak együtt fognak dolgozni, ha minden jól megy, akkor éveken át is. Ehhez pedig nem elegendő a telefonálás, ezért is ragaszkodik a találkozáshoz, addig nem tud ígérni semmit, de biztatásként azért közli Kálmánnal, hogy a szakmai hátterével elégedett, megfelelő hazai jelöltet nem talált, és amennyiben a személyes találkozó sikerrel zárul, hajlandó írásba is adni, hogy megfelelő vízum birtokában foglalkoztatja Kálmánt (idegen szóval élve írásos job offert kap tőle).

Kálmán elhatározza, hogy ezt az esélyt, ami ha nem is 100%-os, mégis elég biztató, nem szalasztja el. Ha őrajta múlik, akkor meglesz! Megveszi a retúr repülőjegyét NZ-re, majd elkezd töprengeni a vízum-lehetőségeken:

 • PR-t nem tud igényelni ilyen rövid idő alatt, meg az különben is bonyolultabb folyamat.
 • Work Permit csak job offer birtokában igényelhető, vagy ha a szakmája rajta van a rövid/hosszú távú hiánylistán.
 • Turista vízummal lép be az országba, a határon pedig őszintén elmondja, hogy interjúra jött, mert a munkáltató ragaszkodik a személyes találkozáshoz a job offer megadása előtt. Amint azonban megvan, tudja hogy illegális turista vízummal dolgozni, ezért a területileg illetékes Immigration irodába bemegy majd a job offerrel meg a kitöltött WP igénylőlappal, és amint az útlevelébe bekerül a permit, majd csak akkor kezd el dolgozni.

Képzeletbeli Kálmán esetének 3. pontja vajon a jelenlegi szabályozás mellett illegálisnak minősül? A kérdés nem költői, hanem nyitott. Nem tudom rá a pontos választ, de szerintem belefér a szabályok adta keretek közé. Pláne, ha az illető a határőr (nem immigration officer) tudtára adja, hogy tisztában van a szabályokkal és egyáltalán nem akarja áthágni őket, hanem igyekszik azoknak megfelelően cselekedni, szerintem belátóak vele szemben.

——————————————————-

Újabb info. Tovább böngészve az Immigration oldalát, az alábbi válaszra leltem:

Általános látogatóként munkát keresni nem az igazi (bár nem kifejezetten tilos), ehelyett AJÁNLOTT (ez nem kizáró szabály/fogalmazás!) előre felvenni helyi munkáltatókkal a kapcsolatot és még külföldről job offert szerezni illetve annak révén WP-t igényelni. Szóval értelmezés kérdése. Szerintem a kis cégek még kevésbé hajlanak arra, hogy személyes találkozó nélkül felvegyenek, a fejvadászokról meg ne is beszéljünk.

Szóval van egy szabályozás, ami nincs összhangban a jelenlegi gyakorlattal. Hogy a gyakorlat a hibás vagy a szabály az már más kérdés, a gond az, hogy a gyakorlat szabálytalan. Vagyis inkább csak nem teljesen szabályos.

Még egy apróság ismét Immigration oldalról:

The best course of action, not only for your peace of mind but also for your residence application, would be to get a confirmed job offer first from a New Zealand employer. But if you choose to come here without one, our metropolitan newspapers are full of executive and general employment vacancies, and recruitment agencies and online job sites are extremely useful as well.

Tehát ajánlott előre elintézni mindent (ahogyan eggyel feljebb szó volt róla), de idézem: Ha azt választod, hogy visszaigazolt job offer nélkül érkezel ide, az újságok tele vannak vezetői és általános álláshirdetésekkel, valamint a fejvadász-cégek és az online állásportálok is kiemelten hasznosak.

Most légy okos bevándorló! 🙂 Bár szerintem ha valaki a reptéren ennyi mindent elmond, Immigration hivatkozásokat mutat és őszinte (őszintén megkérdezi, hogy most akkor mi van :o) akkor nem abajgatják már annyira.

8 thoughts on “Work to Residence – belépés az országba

 1. azt ne feledd, hogy az ilyen bevándorlásdinak (talent, acc.emp.) feltétele, hogy az éves fizetésed a pozicióból, amire a permitet kapod, meghaladja az 55k dollárt/év.

  ezt utólag igazolni kell, az itteni adóhivataltól kért papirral

  és kell hozzá akkreditált munkáltató, aki évente meg is újitja az akkreditációját

  • Jogos a kiegészítés, ezt valóban nem írtam bele, de már én is megtaláltam. Amúgy a feltételeknek eleget teszek most is, akkor is. A Datacom már jó ideje akkreditált ha jól tudom, és nem úgy néz ki, hogy ez változna a közeljövőben, az IRD összesítő kimutatással igazolni is tudnám/tudtam volna. Gondolom utólag nem lehet változtatni, illetve a PR-t amúgy is talán a közeljövőben megigényeljük.
   Viszont a vastag, kék betűs részről mi a véleményed?

 2. Arra en is kivancsi lennek (marmint a kekbetus resz ertelmezese). Ugyanis ez nekem meg mindig ugy hangzik, hogy ha a kedves immigration officer epp rossz labbal kelt fel (kirugta a felesege, lerobbant az autoja vagy napok ota szorulas gyotri), akkor barmilyen kulonosebb indoklas nelkul visszafordithat a hatarrol vagy bepecsetelhet egy korlatozast a turista vizumra. Es akkor sandor.

  Tudom, tudom, sok mindenki (incl. but not limited to Hajnalka) azt mondja, hogy nem kell aggodni, mert ha megfelelo(en coach-olt) valaszokat mond az ember, akkor siman beengedik. Meg akkor is, ha egyertelmuen nem turistakent jon, mert ez amolyan osszekacsintas az allam es a bevandorlo kozott.

  Minket leginkabb ez a vizum-koruli bizonytalansag tart vissza pillanatnyilag. Nagyon nem dijaznank, ha egy igen draga nyaralassa, rosszabb esetben igen hosszu repulozesse alakulna a kivandorlasunk. Viszont pillanatnyilag semmilyen mas vizum megoldast nem latunk a turista vizummal valo belopakodason kivul. (Skilled migrant a vegzettseg elismertetesen buktazik el.)

 3. Isti, az akkreditációt évente meg kell újítania a cégnek. Az immi listája szerint az én munkahelyem nem akkreditált cég, a tavalyi és tavalyelőtti akkreditáció igazolása ott van a HR falán – az ideiről nem esett szó 🙂

  Ez az őszinteség… azt alapból pártolom. Ugyanakkor a határon nem tudom, hogy munkakereséssel kapcsolatban ez okos dolog-e. Hazudni nyilván nem kell, ha turistaként lépsz be, az pont jó, turistaként is fogsz viselkedni. (van foglalt szállásod, kezedben/táskádban a lonely planet, nincsenek nálad a végzettségedet igazoló papirok, stb.)

  Ha már van letárgyalva 3 interjúd, akkor szerintem mondd meg. Ez van, az officer fel tudja hivni a cégeket, akik leigazolnak, ezesetben én megmondanám. De recept nincs. Van akinek 10 perc átjönni az egészen, mindenki csak mosolyog rá, van akit órákig vallatnak.

  • Igen, értem mire utalsz, és ezesetben mindig kb. heteslottó (7-ből 5 számot találj el :)) a Talent work to residence, hiszen előre nem tudhatod, jövőre a cég mit fog lépni. Bízni kell benne, hogy majd kéri. Ha meg mégsem, legfeljebb annyit bukik az ember, hogy a szokásos módon megy a PR-ért, nem? Magát a WP-t csak nem veszik el, hiszen az a munkahely megszerzésénél számított, hogy akkreditált-e a cég.

   Hogy őszinte légy vagy sem, az tényleg nyitott kérdés, én csak azt a kérdést próbáltam körbejárni, hogy szabálytalan-e látogatóként (ugye szó szerint nem turista vízum, hanem látogatási engedély) munkát keresni, vagy mivel ez nem tilos (én legalábbis nem tudok róla, hogy maga a keresés is az lenne, legalábbis a Visitor’s Visa/Permit Guide /1018-as Immigration űrlap/ nem tartalmaz ilyen megkötést, csak azt, hogy visitorként DOLGOZni nem lehet) ezért engedik.
   Saját bőrömön tapasztaltam, hogy azért komolyan kérdezgetnek, de ha rögtön azzal nyit az ember, hogy interjú is van meg jó szakma is, akkor szerintem elfogadóbbak vele szemben. Az tökéletesen igaz, hogy recept nincs. Legalábbis a jelenlegi szabályozás mellett nincs.

   • Koszonom a valaszokat sracok! Nem nyugtattatok meg sajnos. Azt hiszem valahogy megiscsak megprobaljuk majd a skilled migrantot vagy valami hasonlo, megnyugtatobb vizumtipust.

 4. A work to resident-hez kapcsolatban lenne még annyi hozzáfűzni valóm (lehet, hogy irtad, csak elkerülte a figyelmemet), hogy én olyan rémhireket hallottam, hogy ennek a megszerzése elég hosszadalmas folyamat. Erről nem hallottál részleteket?

  • Nem jártam még annyira utána, mivel már nem nagyon jöhet szóba (anno lehetett volna, de akinek fel kellett volna hívnia rá a figyelmünket, az ezt elmulasztotta), de már csak kíváncsiságból is utánajárok. Szerintem amúgy nem bonyodalmasabb, mint a többi, de ez csak vélemény 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s