Cape Palliser


Egy kellemes, ragyogóan napsütéses szombaton, július 3-án úgy döntöttünk (a döntésben csak az első két tényező játszott szerepet, a szombathoz annyiban ragaszkodtunk, hogy amikor dolgozom, akkor ezt nehéz megvalósítani, de hogy pont eme dátum legyen, az már tényleg csak így jött ki), hogy kimozdulunk valahová messzebb, mint a közvetlen környékünk.

A választás Cape Palliserre esett (Gabi a héten nézegette Csilláék ott készített képeit), ami az északi sziget legdélebbi pontja, és ennek örömére világítótorony is épült onnan. Na jó, az építés lelki hátterébe nem látok bele igazán, szóval lehet hogy nem ennek örömére, hanem a tengerjáró hajók navigációjának segítése volt az ok).

A helyszín egyszerre volt nem is olyan messze, de a kanyargós útszakaszok, a murvás részek és a szembesütő nap miatt a gugli szerinti 145 km-es távot 2.5 órába tellett megtenni (google maps 3.5 óránál is többet becsült, és én lassabb fajta sofőr is vagyok). Mondjuk nem is siettünk túlzottan, hiszen olyan csodaszép részeken hajtottunk keresztül, hogy inkább csak ámultunk-bámultunk.

image

image

Sajnos ma tudtam csak meg, hogy útközben azt a forgatási helyszínt is megnézhettük volna a Gyűrűk urából, amely a 3. részben a Holtak ösvénye elnevezést viselte, amúgy pedig Putangirua Pinnacles az érdekes geológiai képződmény neve. Mondjuk Bencével egészen nem is biztos hogy el tudtunk volna kirándulni odáig, mert ha őkelmének van kedve, akkor legyalogol 5-6 km-t is, de mikor nincs, akkor bizony az én vállamon nyugszik a súlya. Meg ez elég nehéz, köves terepnek is ígérkezik.

image

image

Viszont a világítótorony és a környéke gyönyörű! Életünk első, szabadon lévő fókáit is megtekinthettük, ahogy ott sütkéreztek a hullámok nyaldosta, napfény fürösztötte sziklák meleg felszínén. Nagyon lustálkodtak, az egyik háton fekve ásítozott, ő nagyon hasonlított Barnikára, ahogyan az szokott punnyadni.

image

Miután a parton eltöltöttünk fókanézéssel, hullámfigyeléssel és kavicsdobálással némi időt, a világítótoronynak otthont adó kiszögelléshez vezető lépcső irányába vettük utunkat. 264 keskeny lépcső vezet oda, ketten nem is nagyon lehet elférni egymás mellett.

image

Mikor odaértünk, 5-6 éves gyerekeket is hoztak lefelé háton, de Bence pici léte ellenére is a felfelé vezető út egyharmadát megtette a saját lábacskáján, kézfogós segítséggel. Lefelé már félútig is eljutott, sőt ha nem fogom a kezét, akkor egyedül végigért volna, ráadásul hamarabb, mint mi. Csak a lejutás módja változott volna lépcsőzésről gurulásra.

image

Fentről oltári szép kilátás nyílt, én még a torony mögött induló sziklás gerincre is felkapaszkodtam egy darabig, hogy még szebb legyen, meg nem is tudtam ellenállni annak a gyönyörű, bokrokkal tarkított, szürkéllő sziklának 🙂

image

image

image

A Déli Alpok magas hegyei is tettenérhetőek innen. Innen is, mert Wainuiból is láthatóak szép időben, de most aztán pláne!

image

Kiadós bámulás után visszafelé vettük utunkat a kocsihoz, útközben hazafelé még fényképeztünk egyet-kettőt,

image
(Kár, hogy a tükör belelógott, de a színek annyira szépek…)

image
(Még mielőtt kijutottunk volna, sokszor kerestem ilyen utakat a gugli térképen, amolyan “kint a világ szélén” hangulatúakat, most végre nemcsak nézhetem, hanem át is élhetem!)

aztán a lemenő nap sűrűn szembetűző fényében kanyarogtunk az SH2-es Featherston környéki szerpentinjein, és a szürkület előtt nem sokkal értünk haza, Wainuiomataba.

Hú de jó nap volt ez (is)!

6 thoughts on “Cape Palliser

 1. A “Barni-fáját”, hiszen ez gyönyörű lehetett! Fókát élőben, természetes élőhelyén látni már maga egy hatalmas élmény szerintem. Az utolsó 2-3 kép, na jó a 4-5-6 is… (nem tudok választani) mind nagyon szép! Azt hiszem nekem is ezek azok a vizuális-drogok amelyek Új-Zéland-függővé tettek. Az ilyen “kint a világ szélén” hangulatú tájak.

  (Technikai kérdés: SH2 . Ebből az SH mit jelent?)

  • Jó a szóvicc, kár hogy pont Barnika nem tudott velünk tartani (nem akartam hogy 5 órát autózgasson, aztán meg rángassam a pórázzal), de hogy azért ne sajnáljuk nagyon, pénteken ő is velünk tartott a Rimutaka Forest Parkba egy kiadós kirándulásra, ahol szabadon szaladgálhatott 🙂
   Örülök, hogy tetszenek a képek, és a valóságban összehasonlíthatatlanul szebb! Ráadásul – amennyit eddig láttam belőle – az ország nagyobbik része ilyesmi. Van az a néhány nagyváros, a többi pedig emberek által alig lakott, gyönyörű természeti környezettel büszkélkedhető terület.
   SH = State Highway – persze az autópálya itt kissé mást jelent, a sima kétsávos szerpentin is lehet autópálya 🙂

 2. Ha legközelebb véletlenül arra jártok (ennek mondjuk nem nagy a valószinűsége), akkor álljatok meg a Pinnacles-nél, mert csak pár perces séta és már láthatjátok is a Pinnacles-t. Persze van hosszabb túra is, de érdemes csak meglesni is, ha többre nincs ideje, kedve, energiája az embernek.

  • Azért véletlenül nem jár arra az ember, csak nagyon célzatosan. A kis rózsaszín munkagép annyira nem vonzó, hogy mindenféle szándékosság nélkül is odakeveredjünk 😛 De azért ha megyünk még, megnézzük a Pinnaclest! A következő célpont Castlepoint, amihez útban egy munkatársamat is meg tudjuk látogatni, akinek 9 lovacskája van! Meg ott is vannak fókák állítólag, Rebi is hadd lássa őket.

 3. nem nagyon tudok mit herrbakos kommentjéhez hozzátenni, tényleg gyönyörű!!! én még a 8-as képet is hozzátenném, de igazából az összes jó! ami pedig még irigykedőbbé tesz, az az, hogy azt írtad, hogy igazából a fotók nem is adják vissza teljesen a látványt!

  • Bizony, élőben az igazi, és sokkal élethűbb élőben (nem meglepő, mi?) valamint sokkal gyönyörűbb, ha nem csak láthatod, hanem minden érzékszerveddel befogadhatod! Drukkolok, hogy Te is láthasd élőben valamikor 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s