Házak házak …


Mások számára jó híreim is vannak, magunk számára sajnos ez még nem bizonyult elegendőnek.

A házkeresés tevékenysége szerintem minden itteni sorstársban kalandos emlékeket ébreszt, ők nosztalgiázhatnak egyet ezt felemlegetve, az ezután érkezők számára pedig egy kis biztatással tudok tán szolgálni.

Tömören: a házkeresés nehéz dolog itt NZ-n. Pláne magyar szemmel, magyar háttérrel. Kutyával meg aztán…

Most hétvégén fogjuk szerintem a 20. házat megnézni, és ez még csak a harmadik hétvége, amit itt töltünk, ráadásul az első során bútorokat vettünk, aztán én egy hetet New Plymouthban töltöttem munka címén. Közben Gabit küldtem nézelődni, én csak lebeszéltem az időpontokat a személyes találkozókhoz.

Először úgy gondoltuk, legyen a North Shore. A közlekedési helyzet (konkrétan a híd) ugyan némileg elrettentett, de a különböző tapasztalatokat meghallgatva úgy döntöttünk, ez önmagában nem lesz kizáró ok. Azóta nem ragaszkodunk hozzá, főképp amiatt, mert elsősorban a ház számít, aztán a környezete (beleértve a környező iskolát), illetve ezzel egy szinten a központba való bejutás lehetősége.

$400 környékén (+-$50) kutattunk a TradeMe-n, de $400 alatt még esély sem nagyon van megfelelőre (minőség és PETS OK tekintetében – érdekes módon a hirdetések alapján is lepukkantnak tűnő házakba kevésbé jöhet szóba állat, mint a jobbakba), de $430-$450 körül simán lehet találni olyat, ahol nemcsak kompromisszumokkal, hanem egyenesen szívesen ellaknánk. Ez ugyan sok pénz, de mivel az OTTHON fontos, ott töltődik fel az ember, mégha nem is a legtöbb időt tölti ott, érdemes elgondolkodni és mérlegelni. Vannak érvek a takarékosság mellett is jócskán, mi úgy döntöttünk, hogy a felső határt $400 helyett $450-re toljuk ki, ennyit még megengedhetünk magunknak a jelen körülmények között.

Volt egy ház, kb. 10 perc sétára egy vasútállomástól, ahonnan kb. fél óra alatt a Britomarthoz ér a vonat, amit simán megkaptunk volna ott helyben, noha legalább 10 érdeklődő volt, a házat $380-ért kínálták (szigetelt, új parketta, heat-pump, jó állapot, kellemes hangulat), de kölcsönös rokonszenv alakult ki a tulajdonosok és köztünk, csak aztán a kutyadolog megtorpedózta a dolgot. El is hajtottunk, és hazafelé jutott eszembe, hogy ha Barnit kinti kutyának “képeznénk át” (most is kint lakik Helgáéknál a négy labrador szukával), hátha akkor megengednék. Vissza is tepertünk, de elkéstünk…pedig meg tudtuk volna beszélni velük, csak addigra már felhívták a második számú jelöltet. Azóta nem bánjuk, mert nem érdemes. Mármint bánni, mert azzal nem megyünk semmire.

Még két ház esetében jártunk hasonlóan, de nem adjuk fel! A keresés közepette egy csomó környéket megismertünk (első benyomások szintjén), és az biztos, hogy pl. Browns Bay gyönyörű! Talán az tetszik mindkettőnknek leginkább. A tény, hogy NZ/X Ritáék egy Barninál megtermettebb kutyussal szintén tudtak házat találni, ráadásul Torbayben (a másik gyönyörű rész), mindig kicsit megnyugtat.

Bence minden esetben – amikor ő is jön és ez majdnem mindig így van – élvezi az ismeretlen házakat, rohangál, kiabálgat, játszik, egyszerűen majd kicsattan a jókedvtől! A legtöbben jól is szórakoznak a kis energiagombócon 🙂 Egy helyen ugyan esés közben lefejelt egy kisasztalt, aminek nagy sírás lett a vége, de 10 perc is alig telt el és már újrakezdte a játékot. Elnyűhetetlen példány!

Szóval akik még csak készülnek ide, szerintem úgy készüljenek, hogy lehet jó házat/apartmant találni, bár – különösen monstanság – megkérik az árát. Azt kell mérlegelni, hogy meg tudják-e engedni maguknak, de pl. ahhoz képest hogy frissen érkezők esetenként $1000-os apartmanban laknak (hetente, nem havonta!), ahhoz képest egy $450-es ház még nagyon olcsónak is számít. Hosszú távon persze árnyalódik a kérdés.

Eddigi tapasztalataim alapján Aucklandben másak a bérelhető házak, én úgy vettem észre szélesebb a kínálat nemcsak mennyiségben, hanem minőség, stílus és típus tekintetében is. Szerintem több olyan van, ami európai szemmel nézve kedvező (de ez tényleg csak szubjektvív).

Kutyásoknak nem adok tanácsot, majd ha már sikerült nekünk is találni, meg úgyis ők (mi) vannak kisebbségben, valamint aki ebbe kutyával vág bele, az amúgy is felkészült a nehézségekre. Persze ha konkrét kérdés van ezügyben, szívesen segítek, amiben tudok.

14 thoughts on “Házak házak …

   • Hát, ez tényleg elég drága! Régebben olvastam a bérekről is, talán pappito blogján, de már nem emlékszem az összegekre. Mennyit kell ehhez keresni?
    Ráadásul, gondolom, jelenleg egy fizetésből éltek.

   • Igen, egy fizuból élünk jelenleg (talán ez nemsokára változik). Hát, aszondom hogy ha 450-ért bérelünk, akkor még legalább ennyi maradjon meg hetente, abból el lehet lenni a mindennapokban. Némileg összehúzva magunkat, de az elég lehet.
    A fizuk azért magasabbak mint Mo-on, de ez gondolom nem újdonság 🙂 Én mai árfolyamon nagyjából dupláját kapom, de anno nem kellett az ingatlanra ennyit áldozni, szóval nehezebb a berendezkedés, de simán látom annak az esélyét, hogyha mindkét fél dolgozik, akkor szépen lehet egyről a kettőre jutni!

 1. Mi $350-ért béreljük Torbayben. Egy reserve mellett. Kutyával. És szigetelt a ház. Nagy kerttel.. Szóval ki lehet ám fogni jót is, csak keresni kell. A $450-es kategória már tényleg jó kell, hogy legyen. Na jó, mondjuk Davenport-ban nem, de ha nem a leggazdagabb részre akarsz menni, de mégis jó környéket nézel, akkor Torbay, Browns Bay, Waieke Bay környéken ennyiért már nagyon jót kapsz. Itt fent a Long Bay mellett a tenger felé nyúló sziklára épült, full panorámás, úszómedencés, jakuzzi-s, pezsgőfürdős fürdőszobás, 200+ négyzetmétereset hirdetik $1.200-ért (na jó télen, nyáron 1.500).

  • Jó Nektek, mostanában az ügynökök szerint rendesen felmentek a bérleti díjak (az eladási/vételi árak viszont lejjebb vannak). Mi is szívesen találnák inkább $400 közelében, de sajna nem kívánságműsor. Nektek pedig jó nagy kutyusotok is van! Torbay/Browns’s Bay sokkal kutyabarátabbnak tűnik, mint a többi környék amit láttunk, minden beachen meg az utcákban is annyi kutyát láttunk, mint másutt összesen sem.
   Devonport nekem annyira nem jön be. Nem azért mert nem szép, talán túl puccos/elit az én stílusomhoz képest. Ott is láttunk egy jót $460-ért, viszonylag közel a komphoz, de aztán nem pályáztuk meg.
   Reménykedünk továbbra is, és tegnap a környéketeken jártunk, ahol van az a bizonyos ovi (rögtön Ti jutottatok eszünkbe ;-))

 2. A kutya kintre nevelésével végeztem :))) Tehát ez már ne legyen akadály….
  addig marad amíg a megfelelő otthont megtaláljátok.
  Drukkolunk a Barnussal együtt, és jelentjük jól van 🙂

  • Okés, majd úgy pályázunk ezentúl, hogyha teljesen elkerített a telek, hogy kinti kutya, csak a kutyaHÁZba jön be! Örülök hogy jól elvan a háremében őkelme! Azért hiányzik ám nagyon, amikor van egy kis időm lezuttyanni a fotelba és nem házakat nézünk naphosszat. Bence is mindig mondja a nevét, amikor meglátja valami képen (a netbookon ő van a háttérképen meg van egy pólóm, amin Bence és Barni vannak).

 3. Nemtom’ mennyire sürgős nektek a megfelelő “kutyás ház” megtalálása. Mert nálunk viszont tervbe van véve egy költözés a közeljövőben. Ez a ház nagyon jó, de sajna kezdjük kinőni: a 7 és fél éves “nagylányom” külön szobát szeretne… Ha érdekel benneteket, akkor keress meg 🙂

  A tulaj egy nagyon jó fej nő, aki szintén kutyás: ezért olyan megértő más kutyásokkal. És itt be lehet hozni a kutyát a házba is. És 3 pernyire van az erdő, ami szintén nem hátrányos. Az erdőn túl pedig a buszmegálló, onnan mennek a Britomartra a buszok.

  Még 1 jó tanács: mivel itt szokás, hogy ha előtte ki volt adva a ház lecserélik a szőnyegpadlót, érdemes felajánlani, hogy nem kéritek a cserét. Mi így vettük ki az előző házat is és ezt is 🙂

  • Kezd megvilágosodni előttem, miért is lehet a Ti bérleményetek egy picivel olcsóbb. A “külön szoba” kifejezés arra enged következtetni, hogy nem 3 hálószobásban laktok (vagy kettőnél több a csemeték száma :)) nekünk viszont az a minimum, merthogy mindkét ifinek lehessen saját szobája.
   De azért érdekel a ház maga, csak úgy kíváncsiságból!
   A szőnyegpadlós dolog jó ötlet, bár mostanság sehol nem mondta egyik tulaj/ügynök sem, hogy cserélnének szőnyegpadlót, és hogy ezzel lehetne engedményt tenni.
   Sürgősség kapcsán az a helyzet, hogy egyfelől annyira nem az, mert jól elvagyunk a mostani helyen, másfelől viszont minél hamarabb van ház, annál hamarabb lakhat velünk újból Barnika!

   • Akkor storno, mert ez 2 hálószobás. Nekünk ez eddig nem volt gond, mert nekem kifejezetten szeretnek a gyerekek együtt lakni, csakhogy februárban a fiam is iskolás lesz és a tanuláshoz már kell külön szoba. Meg igazából az volt a szempont, hogy Torbay-ben legyen, mi ide akartunk költözni már először is. Én nagyon szeretem ezt a részt… Szóval, ha továbbmegyünk, akkor is max. Browns Bay-ig 🙂

    A szőnyegpadlónál nem az engedményre gondoltam, hanem általában az a bajuk a kutyával, hogy szerintük attól tönkremegy a szőnyeg. Ami persze hülyeség, mert nekem a két gyerek több kárt tett eddig a különböző szőnyegekben, mint a kutyám majdnem 12 év alatt (már 11 és fél éves!). Szóval, ha ódzkodnak, hogy jaj, a kutya, akkor lehet mondani, hogy OK, hogy van kutya, de nem kéred a padló cserét, akkor esélyes, hogy engedékenyebbek lesznek. Nekünk ez már többször bejött. Még olyan háznál is, amit úgy hirdettek, hogy NO PETS. Mielőtt ezt kivettük, néztünk más házakat is és ott is rögtön nyitottabbak voltak, amikor ezt megemlítettük.

    Azt pedig, hogy hiányzik a kutyátok nagyon meg tudom érteni. Nekünk mindösszesen a 30 nap karantént kellett kibírni, de még az is soknak tűnt.

    A 3 hálószobásnál viszont tényleg a $450 a reális ár. $350-ért csak 2 hálószobásat lehet szerezni…. Az viszont előnyötök, hogy télen kerestek, mert rögtön látod, hogy mennyire hideg a ház, mennyire huzatos, stb. Nyáron sok ház nagyon szép, de aztán télen kifagysz belőle.

 4. Rita: Megkérdezhetem mikorra tervezitek a költözést?
  Egyébként van hasonló irányáratok 1 szobás bútorozott lakásra/unitra? (Mivel csak ketten vagyunk nincs feltétlen szükségünk 2 hálóra.)

 5. A fiam Decemberben fejezi be az óvodát, addig nem akarunk elmenni innen, mert tényleg jól fűthető, meleg a ház (én 25 fokot szeretek télen is), és az ovi pedig gyalog is közel van. Szóval valamikor akkortájt. Más házakról nem nagyon tudok semmit, szerintem nézd meg a TradeMe-n, nagyon sok házat hirdetnek. Ezt azért ajánlom meleg szívvel, mert errefelé nagy kincs egy télen is meleg házikó, ami ráadásul extra jó környéken van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s