Útlevél/vízum apróságok


Engedve a “köz akaratának” a nemrég végzett közvéleménykutatás alapján a címben jelölt témakörrel folytatom a bejegyzések sorozatát.

Az adott terület számunkra a közelmúltban kettő dolgot foglal(t) magában:

  • Bence számára új útlevelet igényeltünk a lejáró régi helyett
  • Gabi anyukája, Erika turistavízumának meghosszabbítása

Utóbbival kezdem. Az országba érkezéskor Erika megkapta a “szokásos”, 3 hónap tartózkodásra jogosító vízumot. Mivel úgy olvastam ki a hivatalos szabályozásból, hogy alapból 9 hónapot maradhat itt valaki turistaként (talán az 1 évre is van lehetőség, de ha jól tudom ahhoz nyomós indok kell), utána pedig legalább ennyi időt távol kell töltenie az országtól (a távol nincs km-ben meghatározva :))

Szabályokat tiszteletben tartó polgárokként mi nem 3-havonta hosszabbítgattunk, hanem megkértük rögtön újabb 6 hónapra a vízumot. Ehhez ugye már tüdőröntgen kell, ami ugyan elvileg akkor is kellene, ha 3+3+3 hónapot lenne itt, nem 3+6-ot, de ki tudja azt biztosra?

Szóval elvittük hogy megkapja az évi rendszeres sugárzásdózisát az X univerzumból, a bibi csak az lett, hogy találtak egy 3.5 cm-es akármit. Mi arra gyanakodtunk, hogy ez inkább mérési hiba lehet, mert egy ekkora elváltozás már valószínűleg negatívan befolyásolná az egészségét és érezné is szerintem. Ennek ellenére teljesen jól van, a helyi friss levegő megtette jótékony hatását. Becsszóra persze nem hitték ezt el, amiért igazából nem is kárhoztatom őket.

A következő lépés viszont az lett volna, hogy Erikának kivizsgálásra kell mennie. Ezt pl. a North Shore Hospital csak hónapokkal később vállalta volna, ami noha nekünk jó lett volna, az Immigration arra buzdított, hogy keressünk ennél gyorsabb lehetőséget. Találtunk is neten egy tüdőspecialista rendelőt, ahol CSAK a beszélgetés (persze konzultációnak nevezve, így többet el lehet érte kérni) lett volna $350-$400. Ha egyéb vizsgálat van, az még sok-sok dollár is lehet, a végén pedig simán lehet az az eredmény, hogy találnak valamit, amivel haza kell mennie. Arról nem is beszélve, hogy ugyanezen vizsgálatokat Magyarországon valószínűleg TB terhére megcsináltathatja, illetve előfordulhat, hogy nagyon szakértelemmel is teszik ezt az ottani orvosok (nem személyes vélemény, csak hallomásbéli).

No, ment az agyalás hogy mitévők legyünk:

  • újbóli röntgen saját ötletből, hátha tényleg simán rosszul csináltak valamit,
  • az Immigration által kért konzultáció (nem nagyon engedhettük meg),
  • időhúzás, aztán meglátjuk mit lép az Immi, és ha visszautasítják akkor hazamegy korábban (overstayerről hallottunk ezt+azt, állítólag nem olyan vészes, de akarta a fene kipróbálni).

Végül egy kis időnyerés céljából írtunk egy levelet, hogy Magyarországról begyűjtük a korábbi évekre vonatkozó tüdőkórlapot, meg kérünk itt időpontot egy kórházba. Ezenfelül a levélbe beleírtam, hogy Erika felhatalmaz, hogy eljárhassak a nevében, mert így még én sem adhatok meg információt róla, pl. annyit hogy folyamatban van a vizsgálat. Ehhez is ő kell. Ezt telefonban tudtam meg, amikor egyszer intézkedni próbáltam. Az Immigration hölgy azt javasolta, hogy telefonáljon ő, van language line. Említettem, hogy HUNGARIAN-ek vagyunk (legalább egyszer, de szerintem többször is).

A language line viszont nem biztosít magyar tolmácsot. Ami nem baj, de akkor ne küldjenek hozzá 🙂

Végül az otthoni számunkon csörögtek, hogy nem kapták meg a levelet (akkor viszont honnan tudtak róla?). Gabi volt épp otthon, én munkahelyen. Egy kedves hölggyel beszélte meg a dolgokat. Sokat ugyan nem tudott hozzátenni, mert hát őszintén szólva nem aktivizáltuk magunkat azóta. Végül abban maradtak hogy majdcsak lesz valahogy. Kb. 1 héttel később visszajött Erika útlevele és mellé a meghosszabított vízum!!!

Magyarán szólva a le nem szabályozott lehetőségek rengetegében az Immigration képviselője most nekünk kedvező módon értelmezte a lehetőségeket és nem akart keresztbetenni nekünk, hanem emberi módon, a jelek szerint látva, hogy nem tiltott dolgokat forgatva a fejünkben hívtuk meg az anyóst az unokákhoz, megkönyörült rajtunk. Jólesett.

Bence útlevelét illetően az volt a helyzet, hogy amikor NZ-re jöttünk, neki még csak 2 évre lehetett kérni, így Wellingtonban az Immigration ügyintéző sem adta meg tovább neki a visitor permitet, mint ameddig az útlevele érvényes (pedig majdnem elfeledte ezt figyelni!). Tehát idén áprilisban lejár a vízuma. A helyzetre jó előre felkészülve elkezdtem utánajárni, hogy mi is kell a hosszabbításhoz. A canberrai Konzulátus honlapját nézegettem, aztán Pappito oldalán folytattam a kutatást.

A vége az lett, hogy nagyjából összeraktam magamban, hogy milyen iratok kellenek, aztán meglátogattuk Szabó Miklós konzult (Január 7-én), kitöltöttük a szükséges papírokat, aztán felvettem a kapcsolatot Osvát Krisztinával (Február 7-én), aki egy igazán segítőkész hölgy Canberrából. Hamar válaszolt az emailekre, precíz információkat adott és emellett még kedvesen közvetlen hangnemben leveleztünk az első levélváltást követően. Aztán amikor Magyarországról megérkezett hozzájuk az új útlevél, fel is hívott az otthoni számunkon, úgyhogy Gabi beszélt is vele és osztotta addigi véleményemet Krisztináról 🙂

Na akkor íme az adminisztrációs részletek:

Szükséges doksik:

  • Útiokmány-igénylőlap
  • Másolat a gyermek útleveléről (lehetőleg legyen még érvényes, különben elég macerás lesz…)
  • Születési anyakönyvi kivonat, valamint a szülők útlevelének adatoldali másolata (nem kell külön hitelesíttetni!)
  • Adatlap a postai úton benyújtott útlevélkérelmekhez a kérelmező személyazonossága és aláírása hitelesítésének elvégzéséhez
  • 2 db igazolvány kép a kölökről

Ezenkívül az új útlevél igénylési díja 86 AUD volt, ebből 12 a postaköltség. A $74 a Magyarországon kiállított útlevél díja, így van esély gyereknél több, mint 1 évre kapni.

Mivel én sem kapkodtam el a dolgot, így kellett az ügyhöz jópár hónap, de azért le lehet ezt még rövidíteni, ha sürget az idő.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s