Skilled Migrant PR–egy tájékoztató margójáról


/Az alábbi bejegyzés a későbbiekben vázoltakon kívül azért is született meg, mert annyi tévhit kering ezügyben, hogy nehéz kihámozni, mi az ami megalapozott információ, vagy “valaki mondta, de szerintem is így van”. Az általam közölteket megkísérlem minél teljes körűbben alátámasztani Immigration webhivatkozásokkal (lásd a lábjegyzeteket), a tévedés jogát fenntartva. Az itt olvasottakra senki ne hivatkozzon, CSAKIS az van úgy, ahogy, amit az Immi oldalán olvashattok!
Ezenkívül az NZ bevándorlási szabályozásban alapesetben nem bonyolult eligazodni (ez nemcsak a PR – Permanent Residency vagy Residence Permit, magyarul letelepedési engedély – kapcsán van így, hanem az ennél egyszerűbb szabályrendszerrel rendelkező, átláthatóbb Work Permit esetén is), pláne hogy az Immigration különböző tájékoztató előadásokkal segít is az esetleges jelölteknek abban, hogy mérlegelni tudják az esélyeiket és hogy ki tudják tölteni az EOI-t illetve a tényleges igénylő űrlapot saját maguk is, fizetett segítség nélkül. – “We give all applicants equal treatment so you are free to choose whether or not to use an agent.”[1] magyarul minden pályázó egyenlő elbánásban részesül, függetlenül attól, hogy ügynök töltötte-e ki a nyomtatványt vagy önmaga. Ez Ausztráliában nem így van Bertók Zoli fórumos hozzászólásai alapján, de itt szerencsére ez a hivatalos verzió./

Előre elnézést kérek a hunglish dolgokért, mert bizony teletűzdeltem az angol kifejezésekkel is a szöveget, hogy ez segítségül szolgáljon, mikor az eredeti Immigration dokumentumokat olvassátok.

Október 5-én, kedden – amikor is ugye 1 éve dolgoztam a Datacomnál – részt vettem egy Immigration által szervezett fejtágítón, ami arról szólt, miként is megy a Residency (letelepedési engedély) kérelmezése Skilled Migrant kategóriában. Nemrég egy jóbarátom révén intenzíven böngésztem az Immi honlapot, akkor akadt meg a szemem ezen a lehetőségen. Mivel az irodámból gyakorlatilag 5 perces sétára volt a helyszín, úgy gondoltam megér 1 órát. Ha nem tanulok semmit, legfeljebb az ottlét idejét veszítem, de azért valószínűleg megtudok egy-két újdonságot, még ha csak apróságok lesznek is.

Persze a nagy részét az Immigration honlapjáról (innen indulva) is ki lehet bányászni, még túlzottan mélyre sem kell ásni, “külszíni fejtéssel” is viszonylag könnyen előkereshetőek a vonatkozó okosságok.

A tájékoztató két részből állt:

· két indiai hölgy ismertette a PR-igénylés általános menetét (ebben nem sok újdonság volt, de azért jól összefoglalták)

· két Officer-rel (főállású ügyintéző) kérdezz-felelek játék -­ no ez már érdekesebb volt.

De lássuk sorrendben.

Skilled Migrant – Residence

Mit jelent a skilled

Skilled vs LTSSL/STSSL

Ami nekem eddig kicsit zavaros volt a fejemben, az a Skilled szó és az LTSSL/STSSL (Hosszú/Rövid Távú Hiányszakma-lista, alias Long/Short Time SKILL Shortage List). Láthatjuk, hogy a SKILL szó mindkettőben szerepel, ám a gyakorlatban ezeknek nem sok közük van egymáshoz. Legalábbis ebben a kontextusban nem, illetve a hiánylistán való szereplés NEM ELŐFELTÉTELE annak, hogy valaki Skilled Migrant legyen. Szívás is lenne, ha így lenne, hiszen akkor nem sokan jelentkezhetnének PR-ra, mert ezen kívül gyakorlatilag a Work To Residence sémák vannak (amin nekem is lennem kéne, ha megfelelő színvonalú felvilágosítást kaptam volna az ezügyben illetékes személytől).

ANZSCO

Szóval ahhoz, hogy SKILLED (azaz szakképzett) Migrant legyen valaki, az kell, hogy az ANZSCO (Ausztrál és Új-Zélandi Foglalkozások Besorolása) listáján[2] szerepeljen

· a szakma, amiben jelenleg dolgozik itt,

· vagy amiről megfelelő mennyiségű, igazolható tapasztalata van (nem Magyarországról, mert kis hazánk nem szerepel a comparable labour market listán – lásd később),

· vagy az elismert[3]/honosított[4] képzettsége.

Residence application fázisok

Pontszámítás (tájékoztató jelleggel)

Amennyiben valamelyik feltételnek eleget tesz emberünk, akkor máris nekiállhat összeszámolni a pontjait. Ehhez van két egyszerű táblázat itt meg itt. A lényegét azért összefoglalom:

· Kortól függően kapható 5-30 pont (20 éves 30-at kap, 55 még 5-öt, afelett meg már nem lehet fő kérelmezőként – principal applicant – kérelmezni).

· Skilled employment, azaz megfelelő szakmának megfelelő munkaviszonyra szerezhető kapásból 50 pont (már job offerre is!), de ha meghaladja a 12 hónapot ez a munkaviszony, akkor már 60 pont jár. Ezek még különböző bónuszokkal megfejelhetőek (abszolút hiánylistás szakma: +10 pont, jövőbeli fejlődő gazdasági területen (identified future growth area) való pozíció (ez jelenleg a biotechnológia, az IT (egészen pontosan Information Communications Technology néven fut) és a kreatív iparágak – részletek itt, de azért elég általános, számomra nem teljesen egyértelmű ez az IT sem) +10 pont, Auckland región kívüli munkaviszony +10 pont).

· Képzettségből fakadó pontok: gyakorlatilag ha elismerték a szakmádat (akár külön eljárás, akár jogszabály alapján), már jár 50 pont (level 3 alatt semmi), de maximum 55 (level 9-10).

· Megjegyzés: a betöltött pozíciónak (skilled employment) és a végzettségnek (qualification) célszerű összhangban lennie, még ha hivatalosan valaki nem is ugyanazon a területen dolgozik, ami a végzettsége, de használja a munkája során, akkor azt már az EOI-ban jó ha részletezi, onnantól kezdve pedig az Immigration hivatott eldönteni, hogy elfogadja-e.

· Képzettség alapján osztott bónusz pontok: 5-10 nagyságrend

· Munkatapasztalat (comparable labour market vagy NZ): 5-30 pontig terjedhet, de ezeket azért megfelelően igazolni kell (elég lehet munkaszerződés, fizetési papírok, szóval nem csak és kizárólag a referenciát illetve a referencia-személyt fogadják el).

· Partnerrel járó pluszpontok: ha az ugyanolyan elbírálás szerint van skilled munkaviszonya, illetve elfogadott/honosított képzettsége, az +20/+20 pont lehet.

· Közeli NZ rokon, aki már legalább resident: +10 pont.

Az online táblázat elég egyértelmű, és könnyen kiszámolható, hogy pl. egy 35 éves, 2 éves megfelelő helyi munkaviszonnyal, elfogadott diplomával rendelkező, Nelsonban élő szakembernek kapásból összejön (legalább) 25 + 60 + 10 + 50 + 10 = 155 pontja. Ennél több már nem is nagyon kell. Ha valakinek nincs kedve összeadogatni, van egy igen-nem, választós pontszámító itt.

Folyamatábra[5]

clip_image001

EOI – Expression of Interest (Residence iránti igény/érdeklődés kinyilvánítása)

Miután az ember kisakkozta, hogy érdemes kitöltenie az EOI-t, ami 100 pont felett már mindenképp így van, akkor ezt megteheti online ($400) és postai úton ($500) is. Az online a kedvezőbb ár mellett azért is jó, mert van egy beépített, alapszintű ellenőrzés, szóval legalább üresen nem tudsz hagyni mindenképp kitöltendő mezőt.

Miután ezt olyan szinten leellenőrizték, hogy minden információt megadtál-e, bekerül egy “kalap”-ba a kérvényed, ahonnan 2-hetente húzzák ki a neveket. 140 pont felett esetén automatikusan kihúznak a következő alkalomkor, ha pedig a 140 pont felettiek nem töltik ki a keretet, akkor jöhetnek a 100 és 140 közöttiek. Kis statisztika[6], ha valakit érdekel hogy mostanság ez hogyan alakul. (Kb. 5-600 kérvényt húznak ki egyszerre).

clip_image003

Forrás: New Zealand Residence Programme, Fortnightly Selection Statistics – 22nd September 2010

clip_image005

Forrás: New Zealand Residence Programme, Fortnightly Selection Statistics – 22nd September 2010

ITA – Invitation To Apply (meghívás hogy pályázz)

Miután kihúztak, a kérvényedet kipostázzák a lakhelyed szerinti Immigration Fióknak, ahol egy ügyintéző elkezd foglalkozni vele, és ha mindent rendben talál elsőre, akkor kiküldi az ITA-t (hiszen eddig csak a szándékodat nyilvánítottad ki hivatalosan). Ekkor 4 hónapod van, hogy összegyűjtsd a szükséges dokumentumokat, igazolásokat (útlevél, orvosi vizsgálat eredménye, erkölcsi bizonyítvány, bizonyítvány-fordítás/hitelesítés, stb), és azok beadásával együtt az ember kipengetheti a második összeget (általában $1400, de ez változhat – lásd később).

Értékelés

A kapott információk alapján az Immigration ügyintéző értékeli a pályázatot majd döntést hoz. A végkimenetel háromféle lehet:

· megvan a PR,

· work to residence sémás vízumot adnak, mert a jelenlegi pályázat a teljes PR-hoz nem volt elég (ez szerintem akkor fordulhat leginkább elő, ha mondjuk valaki összeszed 110 pontot job offer vagy munkaviszony nélkül, de az Immigration úgy dönt, hogy ígéretes az illető, és 9 hónapra kap egy nyílt Work Permitet, amivel szabadon vállalhat bármilyen – legális – munkát),

· visszautasítás.

További fontos információ

Mennyibe is kerül ez?[7]

· EOI – $400 (online) vagy $500 (papíron)

· Eljárás díja (ezt nem személyenként, hanem kérelmenként számítják fel, tehát családra vonatkozik) – $1431.11 (a GST emelés hatása a furi tört), ha az ember Work To Residence-ként pályázik, akkor feleennyi

· Migrant levy (ha jól értem, ez amolyan eljárási illeték, amit a PR kiállításához kell megfizetni) – $300 / fő (5 év alatti gyerekeknek $150)

Fizetésre vonatkozó feltétel (létezik-e?)

Ezt nem tudom alátámasztani hivatkozással, forrásként a szemináriumon elhangzottakat tudom megjelölni, ami nem írásos, így mindenkinek azt ajánlom, hogy kérdezzen utána telefonon a saját esetének! Ellenben a másik oldalról közelítve azt tudom mondani, hogy egyik hivatkozott dokumentumban sem találtam az alábbiakon kívül Skilled Migrant principal applicantra vonatkozó pénzügyi feltételeket:

· Eltartott gyermekek (dependent children) esetén van egy minimum fizetés[8], amit el kell érni:

o 1 gyereknél $30 946, 2-nél $36 493, 3-nál $42 040, ha ennél több van, akkor $47 586

· Talent (accredited employer) Residence Policy esetén, aki 2008 Július 28-a után kapta az a Work to Residence WP-jét, annak a fizetése legalább $55 000 kell hogy legyen ahhoz, hogy Residence from Work kategóriában pályázhasson (ha nem, akkor marad a sima skilled migrant kategória).

· Amit pedig az előadáson mondtak: egy adott pályázat esetén megnézik különböző online adatbankokban az adott képzettségnek megfelelő állásokhoz kapcsolódó bérszintet (pl. TradeMe-n), és ha nagyjából passzol ehhez, akkor rendben van. Egy IT Business Analyst aki a $95k-s mediánt figyelembevéve hivatalosan mondjuk 40 ezret keres évente, már gyanús, de egy 40 ezres payroll officer (bérszámfejtő) már teljesen oké szerintem.

Nyelvi követelmények

Az erre vonatkozó információ két helyen található meg /a teljes részletezettségért tessék átböngészni a hivatkozott doksikat/:

English Language Information[9] / EOI Guide[10]

A fő kérelmezőre (principal applicant) vonatkozó feltételek:

· Átlagosan legalább 6.5-ös IELTS bizonyítvány (2 évnél nem régebbi, general vagy academic) VAGY

· Az elfogadott képzettséghez kapcsolódó oktatás teljes egészében angolul zajlott VAGY

· Legalább 12 hónapja egy elismert képzettségnek megfelelő állásban dolgozol NZ-n VAGY

· Egyéb módon bizonyítod (angol nyelvű általános vagy középiskola, megfelelő ideig éltél angol nyelvterületen, itt gyakorlatilag teret engednek az egyéni ötleteknek)

· Residence from Work kategóriájú pályázónak mentesül a feltételek teljesítése alól (a kérelmében szereplő többi személy viszont NEM)

Partnerre és gyerekekre vonatkozó követelmények (nagyon hasonlóak):

· 16 év alatti gyereknek nem kell igazolnia az angol nyelvtudást

· IELTS vizsga, legalább 5-ös átlag, academic vagy general, 2 évesnél nem régebbi VAGY

· Elismert képzettséget teljesen angolul tanulták VAGY

· Angol nyelvű háttér,

· A partner teljesíti a követelményt, ha már legalább 12 hónapnyi skilled munkaviszonya van NZ-n.

Nem megfelelő angol nyelvtudás

Mi a helyzet, ha nem teljesíti(k)? No akkor be kell fizetni egy szép kis összeget ESOL tanfolyamra. Az összeg maga attól függ, mennyire van elmaradva az illető az 5-ös IELTS szinttől. Erre lehet támogatást kérni különböző feltételek fennállása esetén, de bevallom, nem jártam utána. A támogatás amúgy nagyon nagy részét fedezné az egyébként elég borsos áraknak (ha nem fizeted be 6 hónapon belül, elképzelhető, hogy visszautasítják a kérelmet):

clip_image006

Arra vonatkozóan, hogy a végén kell-e sikeres vizsgát tenni, én nem találtam kitételt, mindenesetre a tanfolyamot a díj kifizetésétől számított 3 éven belül el kell végezni (offshore esetben ez 3.5 év).

Friss információ egyenesen az Immigration SMC (Skilled Migrant Category) csapatától emailben: az ESOL tuition-nel kapcsolatban van bőven haladék, hiszen azt csak akkor kérik, ha a PR kérelem elfogadásra kerül

· 1 hét – EOI kitöltése

· 1 hét – megnézik és kiküldik a meghívást

· 4 hónap – ennyi időd van, hogy összegyűjtögesd a kívánt papírokat (orvosi, erkölcsi, honosítás, stb.)

· 6-9 hónap – (lehet kevesebb is, volt már rá példa, de hivatalosan ennyi) amíg elbírálják

· 1-2 hét – (gondolom) amíg lezajlik az útlevelek beküldése, matricázás, kifizeted a levy-t

· 6 hónap – haladék, mikor már állandó lakos vagy

· Ha ezeket összeadom, akkor akár 20 hónap is kijöhet, ha minden flottul és hamarabb megy, akkor ez szerintem lemehet 12 hónapra is, ami elég lehet ahhoz, hogy az ember/asszony megtanuljon 5-ös szinten angolul.

A gyakorlatban azért mérlegelik, hogy ha pl. 10 hónapja olyan pozícióban dolgozik a partner, ahol sokat kell ügyfelekkel/munkatársakkal beszélni angolul, akkor jó esély lehet rá, hogy elfogadják. Garancia nincs, de próbálkozni lehet.

Dependent children – kérelembe belevehető gyerekek

A kérelembe az alábbi esetben vehetők bele a csemeték[11]

· Nem élnek házasságban (“szinglik”) és 16 évesek vagy annál fiatalabbak VAGY

· Szinglik, 17-24 év közöttiek, nincs saját gyermekük

Mindkét esetben anyagilag teljesen (vagy alapvetően) a szülő(k)től kell hogy függjenek (attól függetlenül hogy külön élnek-e)/

ANZSCO tasklist

A már említett ANZSCO viszonylag részletesen taglalja, hogy az adott skillhez (szakmához) szerintük milyen tevékenységek kapcsolódnak. Amennyiben ezeket nagyrészt lefedi a jelölt munkaköre, akkor semmi gond, elfogadják a munkatapasztalatot mint skilled experience.

Munkatapasztalat

Comparable Labour Market[12]: a következő országokban szerzett tapasztalatokat lehet elismertetni (egyéni döntés alapján ez változhat, tehát inkább irányadó a lista):

clip_image008

Fontos még a b. pont alatt lévő rész: azon munkatapasztalat, amely az a pontban nem szereplő országból való, elvileg csak akkor értékelhető, ha olyan multicégnél történt, amely teljesen (de legalábbis nagyobbrészt) az a-ban felsorolt országok valamelyikében bejegyzett.

Ugyanezen guide 26-32. oldalán található egy egész hosszú lista az Immigration által elfogadott képzettségekről.

Források forrása

A fő link, ahonnan gyakorlatilag minden lényeges dolog letölthető:

http://www.immigration.govt.nz/migrant/general/formsandfees/formsandguides/residence.htm


Hivatkozások:

 

[1] 1002 – Residence Visa/Permit Guide (3. oldal, alul)

[2] Forrás: ANZSCO lista

[3] Elfogadott bizonyítványokhoz, amelyek nem igényelnek honosítást

[4] Az NZQA (New Zealand Qualification Assurance) egy honosítási eljárás során kb. $800 ellenében átvizsgálja a külföldi, alapból el nem ismert végzettségeket, megfelelteti őket egy NZ szakmának, és igazolja, hogy az illető a helyi, nemzeti képzésnek is megfelelő szakértelemmel rendelkezik.

[5] Forrás: http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/skilledmigrant/apply/process/diagram.htm

[6] Forrás: http://formshelp.immigration.govt.nz/SkilledMigrant/ExpressionOfInterest/HistoryOfSelectionPoints.html

[7] A díjakat részletesen a 1028 Fees Guide tartalmazza

[8] Forrás: 1003 Self Assessment Guide, 17. oldal.

[9] 1060 English Language Information

[10] 1101 EOI Guide, 13-14. oldal.

[11] 1002 – Residence Visa/Permit Guide (4. oldal, alul)

[12] 1101 EOI Guide, 11. oldal

43 thoughts on “Skilled Migrant PR–egy tájékoztató margójáról

  1. Szia Martinisti, már régóta olvasom a blogodat, szuper! Én is mint a többiek, le akarok pattani innen. A MOLnál dolgozok mint vegyészmérnök már 10 éve.
    A Veszprémi Vegyipari Egyetemen végeztem, ,nehézvegyipari szakon. Most Pannon Egyetemnek hívják. 48 éves vagyok. 2 gyerek, a párom műkörmös vállalkozó. Ha jól számolom, megvannak a pontjaim a letelepedésihez. Ha kell még valami adat, dobj egy emailt, szivesen válaszolok. Előre is köszi!

    • Szia Szabi, köszönöm a méltató szavakat.
      Azt nézd meg, hogy a diplomádat elismerik-e alapból. Asszem ehhez is raktam egy linket. Ha 2000 utáni, akkor van esélyed rá, egyébként honosíttatni kell. Ezen felül az ANZSCO-ban járj utána, mi a helyzet a vegyészmérnök szakmával. Ha aszerint is vegyészmérnök vagy (úgy értem azokat a tevékenységeket végzed, amiket ott felsorolnak), akkor meglehet a 100 pont.
      Én úgy számolgattam eddig, hogy job offer vagy helyi munkaviszony nélkül a 140 elég nehezen jön össze, de a 100 felettivel már el lehet indulni.
      Ha szeretnéd, áttérhetünk levelezésre, de én személy szerint nem bánom, ha konkrét esetekről nyíltan is szó esik, legalább a többieknek is segíthetünk információval. De persze mivel Rólad (Rólatok) van szó, Rád bízom ezt.
      Ha kiderítetted a két fenti dolgot, akkor számolhatunk 🙂 Esetleg gondolkodj abban is, hogy +10 pont jár azért, ha nem Aucklandbe jönnél. Gondolom a PR megszerzése után már lehet mozogni minden különösebb nehézség nélkül országon belül.

  2. 2000 előtti a diplomám. A Nyrt finomítás minőségirányítási vezetője vagyok, ha szabad egy kicsit dicsekednem. Nem feltétlenül Auckland lenne a cél. Kérdeznék majd tőled emailben is.

  3. Szepen osszeszedted az infokat, gratulalok!

    Szeretnem azert arnyalni a kepet egy kicsit: mi a velemenyuk a bevandorlasi ugynokoknek, miert is erdemes oket valasztani:

    http://www.malcolmpacific.com/faq.htm#q1

    Vagyis akkor is van ra esely, hogy (hibasan) elutasitjak a keresedet, ha az teljesen rendben van. Pusztan azert, mert akik ezzel foglalkoznak azok nincsenek minden esetben tokeletesen felkeszitve. Ilyenkor ha nem vagy ugynok konnyen elofordul, hogy nem tudod mihez kezdj. Egy ugynok viszont tapasztalatbol tudja hogyan is kell hozzaallni az ilyen esetekhez es azonnal kozbelep, megfellebezi a dontest.
    Arrol nem is beszelve, hogy nem mindenki elegge biztos benne, hogy tenylegesen minden informaciot osszeszedett, ebben is az ugynok tud segiteni.

    Bizony nem olcso a bevandorlasi ugynok, de ha az ember bizonytalan (mint en), akkor ez egy befektetes, amivel igen sok hajtepest, vacogast es idobeli csuszast lehet meguszni.

    • Köszi az elismerést és a kiegészítést.
      Valamennyire igazat adok Neked, de máshogy látja ezt az ember WP igénylés előtt és után, valamint biztosan így van ez a PR-ral is. Szerintem amit itt meg lehet tenni, azt személyesen, magadért is megteheted. Nem voltam még olyan esetben hogy visszautasítottak, de hallottam olyanról aki ebben az esetben is legfeljebb egy bevándorlási jogászhoz tudott volna irányítani, és hallottam olyanról is, aki még azt is megoldotta valahogy, hogy az illető a legutolsó időszakban illegálisan tartózkodott az országban.
      Bizony, ahogy Csanád is megírta, ez a biztonságérzetről szól. Olyan, mint a biztosítások: az emberek nagy-nagy %-a nagy-nagy %-ban csak fizet és nem kap érte tényleges szolgáltatást. Ha arra kerülne a sor hogy kéne kapnia akkor jó esetben kap, de előfordulhat hogy mégsem (országa, kultúrája válogatja).
      Ezenfelül az itteni Immigration tényleg aktívan segíti, hogy magadnak is elintézhesd, megtakarítva ezzel akár 10e dollárt is. Ez attól is függ ki mennyivel indul neki és mekkora az, amit elbírnak a tartalékok, illetve milyen a kockázatvállalási hajlama, stb.
      Más szempontból nézve pedig gyakori jelenség, hogy a kezdő bevándorló a WP-t ügynök segítségével kéri, aztán a PR-t maga intézi, és általában gond nélkül.
      Személyes tapasztalatom nincs az utóbbiról, majd ha lesz, szót ejtek arról is.

      • Szia Martinisti!
        Mindenki hálás lehet neked, amiért ennyi segítséget adsz a kiúthoz…
        Mi is nagyon beindultunk, hogy kimenjünk a családdal.
        A történetünk a következő: 1999 óta a férjem Épület-, és Autófóliázó vállalkozást kezdett. 2000-ben a LLumar cég (fóliagyártó) képviseletében elvégezte az okleveles vizsgát. Most szeptembertől Centrum Fólia Kft. néven nyitott műhelyet Győrben. (www.centrum-folia.5mp.eu) Mi szeretnénk ezt a szakmát meghonosítani Új-Zélandon, mivel még eddig egy netes oldalon sem találtunk olyan céget aki ezzel foglalkozna ott kint. Tényleg nincs Új-Zélandon Fóliázó, vagy csak mi nem találtunk? Hiszen az UV sugárzás miatt ott is szükség van erre a fóliára, nem beszélve a többi féle fólia előnyeiről. (Fény-, Hő-, Szilánk-, betörés védelem, stb.)
        Ja, hogy miért mennénk ki? Szerintem egy magyarnak sem kell ecsetelni, hogy sajnos az országunk nem éppen kegyes a vállalkozókhoz, ráadásul ezt a gazdasági válságot mi is nagyon megéreztük! Csak az újrakezdésben látjuk a jövőt! Amúgy két gyermekünkkel együtt mennénk, akik 6 és 8 évesek. Mi a párommal 33-34 évesek vagyunk.
        Ha tudnál némi infóval szolgálni ezügyben, nagyon megköszönnénk!
        Előre is Köszönöm a segítséget: Timea

      • Köszi hogy megköszönted, és tényleg örülök ha találtok benne hasznos dolgot, de kérlek vegyétek figyelembe (többi Olvasómnak is szól), hogy én alapvetően mindössze lelkes Immigration weboldal-böngésző vagyok, a munkaerőpiachoz nem értek, valamint IT-n (annak is egy spéci területén) kívül nincsenek túlzott ismereteim az NZ piaci lehetőségekről.
        A bevándorlási szabályozást illetően azonban továbbra is szívesen adok linkeket!

    • Szia Hobe!
      Köszi a kérdésedet. Lehet, h rossz helyen keresgéltünk a neten, de egyenlőre csak a LLumar gyártó és forgalmazó céget találtuk meg. Nyilván, gondolom, h lennie kell akkor Fóliázó cégnek is, de ilyet nem találtunk… ha van ismeretséged ez ügyben, vagy pár link a weblapról, és megírnád, hálás lennék!
      Köszönöm, mindenki segítségét!
      Üdvözlettel: Timea

  4. Nagyon érdekes beszámoló. Köszönöm szépen, hogy megosztod a nagyvilággal, nagyon hasznos lehet mindenkinek. Én már nagyon régóta követem a blogokat, többek között a tiedet is, mert komolyan el szeretnék én is menni NZ-ra. A pontszámlálóval kiszámoltam, hogy kb mennyi pontom lehetne, de sajnos Job Offer nélkül nem jön ki még a 100 pont sem. Kicsit magamról: 22 éves vagyok, reméljhetőleg jövőre vágzek a Debreceni Egyetem Informatikai karán mint Network Engineer. Emellett DJ vagyok töb mint 5. éve. Zenéket is szerzek. De kiábrándultam kicsit Európából. Jővő nyáron megpattanok néhány hónapra az Eggyesült Államokba egy kis nyári munkára, de összel szeretnék jelentkezni mint Skilled Migrant. De sajnos akárhogy számolom a pontokat, Job Offer nélkül nem jön ki. Esetleg valami tanácsot tudnál adni? Kezdő diplomásként milyen esélyeim lehetnek? Nem baj hogy túl fiatal vagyok? Esetleg a zenei multam jelenthet valamit? Olvastam hogy a művészeteket szeretnék fellenditeni. Van néhány ismerősöm Új Zélandon akik már több mint 15 éve kint élnek, esetleg ez jelenthet valami előnyt? Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözlettel Győző

    • A korral szerintem nem lenne gond, a zenével fogalmam sincs hogy lehet-e kezdeni valamit, látogass el a Talent (Arts, Culture and Sports) work policy oldalra, hátha találsz valami konkrétumot.
      Itteni ismerősök ha jól tudom, csak közeli rokoni szálak esetén számítanak, de ez csak tipp, érdemes lehet utánanézni, nekem eddig nem volt érdemes efelé kutakodnom.
      Az biztos hogy job offerrel/munkaviszonnyal nagyságrendekkel könnyebb, anélkül pedig eléggé nehéz, legalábbis az az 50-60 pont nagyon sok.

      • Ez egy jó kis kérdés volt! Bár alapvetően nem experienced hanem skilled a kategória neve, az Immigrationnek még talán megfelelhet a diploma/képesítés, de az itteni cégeknek az szerintem édeskevés, szóval job offerre önmagában nem nagyon alkalmas.

  5. Kérdés hogy összhangban van-e az itteni képzés az itteni igényekkel, de nekem erről őszintén szólva nem sok fogalmam van.

  6. Köszönöm szépen a linket, átnéztem, de sajnos nem találtma semmi használjhatót rajta. Legalábbis az én esetemre nem találtam kitételt. Főleg sportolókról esik szó, de nekik is csak ugy megy ha van bizonyított Új Zélandi szponzorjuk aki 24 honapra támogatja őket. Sajnos nekem szóló információt nem találtam. Esetleg arról tudnál-e valamit mondani, hogy Új Zélandi állampolgár küldhet befogadót vagy meghívót mint ahogy az USA-ban szokásos. Ha kint van az ember már könnyebben tud mozogni. Ha ez lehetséges akkor az ismerőseim küldhetnének. Sajnos ők nincsenek képben az ilyesféle törvényekkel mert még ’94-ben mentek ki. Egy fogorvos házaspárról van szó, ők is Aucklandban élnek és dolgoznak. Ha tudnál valami használható információt adni nagyon hálás lennék, talán egy év mulva személyesen is megköszönhetném. Minden jót. Győző

    • Na, van CCNP vizsgad? Itt egy neked valo hirdetes: If you’re internationally based and wanting to relocate to NZ to take up this opportunity then we are able to provide you with an Immigration accredited Talent Visa for you and your partner.

      Ennel jobb lehetoseg nincs!

  7. Szia. Köszönöm az infót. Sajnos nincs ilyen diplomám, tanultam CISCO-t de ezt a képzést külön kell csinálni. Ha minden OK akkor tavasszal beiratkozom. Láttam én is sok hirdetést aholy ilyen jellegű szakembereket keresnek. Nyáron USA a cél diákmunkára, de jövő ilyenkor már a PR papirjaimat szeretném töltögetni. Addig köszönök minden hasznos információt. Minden jot. Győző

    • Ha van nemzetközileg is elfogadott végzettséged, akkor jó az esélyed, hogy egy céget megkeresve szóba állnak Veled, amennyiben itt nem sok szakember szaladgál az adott területen. Próbálj megkeresni néhány céget közvetlenül majd, a válaszokból – vagy azok hiányából – már lehet halovány következtetéseket levonni. Jó munkát az USA-ba!

  8. Szia Martinisti!Nagyon jo ez a bejegyzes,rengeteg a hasznos info!Nekem is volna egy eszrevetelem a bevandorlassal kapcsolatban.A christchurchi foldrenges utan nemsokara kihozzak a legujabb szakmai listat,a helyreallitashoz szukseges szakmakkal.Gondolom szakmunkasokra is szukseg lesz,nem csak felsofokuakra,legalabbis ez lenne logikus.Asztalos szakembereket nem keresnek?A TV radio errol nem beszel?Esetleg igy work permithez ne lehet konnyebben hozzajutni?Udv! Hajni

    • Köszi az elismerést, igyekeztem 🙂
      A meglátásod jó, noha nekem túl sok információm nincs a földrengésről és annak gazdasági utóhatásairól. Annyit tudok, hogy van egy IT cég, amelyik jó adag munkát kapott azt követően és bizony jól is teljesített. Asztalosként amúgy is lehet esélyed, legalábbis nekem van asztalos barátom, aki a szakmájában jött ki. Ő azt szokta mondani, hogy itt jól lehet boldogulni megfelelő asztalos szaktudással. Persze a munkakeresés így is elég kacifántos.
      Az ANZSCO-ban szerepel ez a szakma joiner/building joiner/cabinetmaker (meg ki tudja milyen más) címek alatt.

  9. A ferjemnek tiz ev szakmai tapasztalata es gyakorlatilag az asztalossag minden fajtajaban meglevo jartassaga van.Viszont felmerul az orok kerdes a munkavallalassal kapcsolatban:kapsz munkat,ha van work permited,de work permitet meg akkor kapsz,ha van job offered.Hogy is maszik akkor ebbol ki az a szerencsetlen emberfia?A legujabb hosszu illetve rovidtavu hianyszakmak listajan raadasul az asztalos szakma nem is szerepel.Nem lehetne estleg privatban egy par szemelyes kerdest feltennem?

  10. Kedves Isti!
    Köszi a sok hasznos infót, jó volt így összefoglalva látni a legfontosabbakat. Egy nagyon kedves volt kolléganőm, aki szintén kint él egy ideje ajánlotta a blogodat és sok hasznosat olvastunk benne. Mi is tervezzük a nagy kiutazást, jövőre valamikor, nagyjából hasonlóan, mint ahogy Ti csináltátok, ráadásul hasonló a helyzetünk is: 1,5 éves kisfiunk van, a férjem szakmája shortage listás (food engineer) stb. Most jön az itthonról levelezgetés, esetleg interjúzás, ha sikerül… Jól értem, hogy célszerűbb lenne előbb a work to residence-t megcélozni mint turistavízummal kimenni és úgy keresni állást?

    • Szívesen, örülök ha segítettem valamicskét és köszönöm a kolleginának, hogy jó szívvel ajánlott!
      Tartsd szem előtt, hogy amit írok, az csak személyes vélemény, de szerintem a shortage list meg a valós munkaerőpiaci helyzet elég különböző lehet. Én nem voltam hiányszakmás, mégis viszonylag hamar lett állásom. Van aki hiányszakmás, mégis hazakényszerült, hiába vállalhatott munkát szabadon (vízumügyileg).
      Szerintem otthonról el kell kezdeni intenzíven nézelődni, akár még állásokra is pályázni próbaképpen (anélkül hogy megemlítené az ember hogy hol is van épp), hogy legyen egy képed arról, érdeklődnének-e irántad ha ténylegesen itt lennél. Ha jól olvastam, ezt amúgy is tervezitek, szóval csak kihangsúlyoztam minden Olvasó számára.
      Hogy melyik az egyszerűbb (visitorként munkakeresés vagy offshore elintézni), azt meg nem tudom mondani, mindenesetre az a lehetőség hogyha megvan a 100 pontod legalább, de a PR-t rögtön nem adják meg, akkor kaphatsz 9 hónapra egy látens WP-t, amivel kereshetsz és vállalhatsz legálisan munkát, az egyrészt számomra új volt, másrészt szerintem elég bevándorlóbarát megoldás. (Ez nem work to residency ha jól értelmeztem, bár kétségkívül a folyamat hasonló, de a fogalom maga nem teljesen egyezik.)

      • Sziasztok!
        Mit tudtok erről a Pókos hírről?
        Magyarországon, most tele van vele a sajtó, hogy “elárasztották Új-Zélandot a vöröshátú Pókok”
        Tudom, h mindent szeretnek eltúlozni, de mégis, mennyi igaz ebből a hírből?
        Fogalmam sincs miért csinálnak ekkora ügyet belőle?!
        Vagy tényleg komoly a gond?
        Csak érdekelne… ti vagytok ott, tuti többet tudtok mint itt…
        Köszi! Na Pá!

  11. Köszi szépen a gyors választ és a fogalmi tisztázást! A köszönetet átadom. 🙂 Az előzetes számításaink szerint meglesznek a szükséges pontok az induláshoz. Most egyelőre muníciót gyűjtünk és utána elkezdünk pályázgatni, ahogy Te is írtad. Nagy segítség lenne, ha időnként, ha felmerül valami, feltehetnék egy-két kérdést, főleg, hogy tényleg picit Hozzátok hasonló cipőben járunk családügyileg.

  12. Hello Isti!

    Régi olvasó, komolyodó helyzettel… Szóval a helyből 140 pont megugrása a tét, ehhez egy(?!) dolog bizonytalan. Röviden, tömören:

    Relevant work experience/Comparable Labour Markets.

    Azt írja, h számít a pont, ha vagy a felsorolt országokban szerezed (HUN: fail), vagy NZ-on, vagy idézem “you had the lawful authority to work in one of the countries below”. Az országok közt, Mo. nem szerepel , ellenben több EU tagállam igen. Akkor ezt hogy is kéne értelmezni? Eu-n belül teljesül a “have lawful authority to work”, mert ugye nem kíván semmilyen engedélyt, h az EU-ban bárhol munkát vállalhassak. 20+ pont bukhat ezen, avagy az instant 140pont, job offer hiányában. Fontos lenne ezt tudni, mert nem szeretnék hiteltelen EOI-t benyújtani. Pláne családdal…

    Válaszod előre is köszi:
    jonagy
    Cisco gold partner (CCNP+)

    • Szia! Ehhez hasonló kérdés felmerült a tájékoztatón. Ott egy törökországi végzettségről volt szó, azt nem fogadták el. Hivatalosan azt hiszem így van, de ha jól emlékszem volt olyan ismerősöm, akinek simán elfogadták a magyarországi tapasztalatát. De a legtisztább az, ha felhívod őket, viszonylag olcsón megúszhatod valamilyen VOIP klienssel. A legelterjettebb kékkel is. Sajnos többet nem tudok segíteni benne, én is az Immigration oldalát használom, ott meg a már vázolt hivatalos verzió van érvényben.
      Szerintem ha nem sürget az idő, megpróbálhatjátok az EOI-t 120 ponttal is. Egyszer kell kifizetni, utána benne maradtok a poolban, de később is kihúzhatnak (noha 100% garancia természetesen nincs rá) – azért ennek járj utána, de tudomásom szerint így van.

  13. Sziasztok!
    Olvasgattam,de el is szomorodtam:40évesen állattenyésztő szakmunkás bizonyítvánnyal+egynéhány szakmásító tanfolyammal nyelvtudás nélkül postai alkalmazottként egyedülállóként dögöljek meg mert sehol se tudom bizonyítani hogy tudok dolgozni egy normálisabb országban?

    • Nem kell megdogolnod, de nyelvtudas nelkul hogy tudsz rendesen dolgozni egy masik orszagban? Probalj meg Mo-on munkat keresni magyar nyelvtudas nelkul.
      Amugy meg ott az EU, ahol jelenleg magyar allampolgarkent dolgozhatsz.
      Itt is szuletnek emberek, nekik is kell dolgozni es megelni valahogy.

  14. Hello fiatalok!
    Bevesztek a tarsasagba meg egy ket gyermekes csaladot? Sanyi es Aniko Szabadkarol, Vajdasag.
    Mindketten szakkepzett egeszsegugyi nover -apolo (Nurse-k ) vagyunk min.15 ev szakmai tapasztalat, de foleg idosek otthona,stb.Eltem es dolgoztam Angliaban 1 evet,elegge belejottem (tarsalgos szinten)az angol nyelvbe,…..mennyi lenne a vizsgam…halvany dunsztom?
    Remelek egyenlore kb egy 5-os.Magyar utlevellel vagyunk,…..hol kezdjuk?
    En hamarosan toltom a 45 evet, a felesegem pedig a 35-ot.Keresett szakmank van szewrintetek? Remeljuk az angliai recommendation letter-ek szamitanak,mert azt csinaltam ott is,…sot egy medencen dolgoztam mint szakkepzett Lifeguard.
    Melyik ugynok lenne az akihez a legjobb ha fordulunk,…mert mi itt Szerbiaban azt sem tudjuk hova induljunk……sajnos
    Remeljuk nem haragudtok meg ilyen kerdesek miatt,……majd belejovunk mi is csak egy kis utbaigazitas kell.
    Udvozlet mindenkinek,…varjuk jelentkezeseteket!

    • Sajnos azon kívül amit ebben a bejegyzésben írtam nem sok konkrétumot tudok mondani, pláne hogy az egészségügyet szinte egyáltalán nem ismerem itt. Én magamnak ügynököt nem választanék, de helyzettől függően lehet rá szüksége valakinek. A munkakeresésben viszont az ember magára van utalva, egy-az-egyben Neked/Nektek kell lehetőségeket, interjúkat felhajtani böngészve a nagyobb álláskereső portálokat (seek, trademe jobs, stb.)
      IELTS az elején nem feltétlenül kell, biztos angoltudás ellenben igen.

      • Mar az eggyik ugynoktol megkaptuk a negativ valaszt….es valojaban most azt sem tudjuk hogy kihez forduljunk.Mindketten leirtunk mindent magunkrol,CV,…stb es azok alapjan nincs nagy eselyunk…..azt mondta .
        Egyedul az eloretrjedt es tobbeves humanitarius munkam a Red Cross-nal esedekes…de mint volonter nincs penzkeresesi lehetosegem.Nemzetkozi vizimento es elsosegely oktato vagyok es nem csak Vajdasagban hanem Angliaban is dolgoztam es kaptam is ajanlolevelet toluk.
        Esetleg a foldrenges miatt kell-e segitseg az ujjaepitesben…mert mindkettonk nagyon szivesen dolgozunk a Red Cross-nak ismet,…hiszen evekig dijmentesen dolgoztunk es segitettunk embereknek.
        Lehetseges hogy ugy kapjunk munkaengedelyt?
        Magyar utlevellel sima turista vizumot kerjunk es esetleg ott probaljunk szerencset?
        Nagyon jol jonne egy kis segitseg….ha mar az ugynok nem tud.Senkit sem ismerunk Uj Zelandon……de ha valaki szives lenne segitseget nyujtani…igerjuk, nem maradunk adosak.
        El kuldenenk az ossz ajanlolevelunket,..es az ossz papirizaciot hogy megismerjenek bennunket.Kepet is szivesen kuldunk magunkrol,…hatha ugy valakinek megnyerjuk a tetszeset es segit.A kislanyunk meg 7 eves (elsos) nagyobbik pedig egeszsegugyi szakkozepiskolaba jar harmadik even es tovabb szeretne tanulni orvosin.
        Nagyon remeljuk hogy valaki utbaigazit vagy esetleg kihiv Uj Zelandra (termeszetesen a mi koltsegunkon ) mert nekunk a sok balkani haboru es a 20 eves feszultseg es stressz mellet csakis a nyugalmas eletre van szuksegunk….nem a vagyonra.Csak a nyugodt csaladi elet,…es fel tudjuk nevelni es kiiskolaztatni a ket lanyunk.Ami az angol tudast illeti,….mint emlitettem is,egy evig tanultam es dolgoztam Angliaban.Tarsalgas szinten,….talan meg jobban megy….de ha hasznalom……csak fejlodik az ember naprol-napra, ugyhogy a nyelv-el nem lesz gond.Koszonom a segitseget es az infokat. Udv!

Hozzászólás